В Україні хочуть повернути держрегулювання цін на деякі види продуктів, а саме на ті, які мають велику соціальну значущість.
Відповідні зміни передбачає законопроєкт № 6374, зареєстрований у Верховній Раді депутатами від "Слуги народу".
"Сьогодні" разом з експертом з'ясовували, як держрегулювання цін може вплинути на економічну ситуацію в країні.
Якщо проєкт закону підтримають, державне регулювання торкнеться таких продуктів, як гречана крупа, цукровий пісок, пшеничне борошно вищого ґатунку, вермішель з борошна пшеничного вищого сорту, а також:
- пастеризованого молока жирністю 2,5%;
- житньо-пшеничного хліба;
- батона з пшеничного борошна;
- курячих яєць категорії С1;
- курячої тушки;
- мінеральної негазованої води;
- вершкового масла жирністю 72,5%;
- соняшникової олії.
Раніше в Україні вже було державне регулювання цін, але в 2017 році було скасоване.
До цього практика проіснувала з 1994, і її сенс полягав у тому, що торгова надбавка на цей перелік товарів мала становити не менше 5% і не більше 15% від відпускної ціни від виробника.
Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин є прибічником введення цієї практики, оскільки нині рівень зростання української та світової економіки значно уповільнився через коронакризу.
"Зараз у нас пандемія і критична ситуація в країні, світова економіка за минулий рік дуже сильно впала, тож ми і так затримались із введенням держрегулювання. Споживчий кошик українця здорожчав на 24% за рік, тобто малозабезпечені верстви населення потерпають", – зазначає експерт.
Полиці будуть пусті?
Олег Пендзин запевняє: ні, дефіциту харчів введення держрегулювання цін не спричинить.
"Тому що державне регулювання буде обмежувати торговельну надбавку, у собівартість ніхто не лізе. Тобто ніхто не буде заставляти компанії працювати собі на збиток", – наголошує економіст.
Правда, Олег Пендзин не бачить потреби в ухваленні спеціального законопроєкту. На його думку, достатньо відновити чинність постанови Кабінету Міністрів, яку було скасовано у 2017 році. А от на який строк конкретно потрібно ввести держрегулювання, експерт сказати не береться.
Олег Пендзин вважає, що цей механізм має підлаштовуватись під економічну ситуацію в країні й скасовуватися чи запроваджуватися тоді, коли цього вимагають обставини.
Вартість "борщового набору"
В Україні за останній час подорожчали овочі з так званого борщового набору. З початку 2021 року ціни злетіли в 2,6 раза.
Оптові ціни найбільше зросли на такі види товарів:
- морква – подорожчала в 2 рази;
- цибуля – подорожчала в 2,5 раза;
- капуста та буряк – подорожчали в 3 рази.
"Сьогодні" разом з експертом розбирались, як високі ціни на енергоносії можуть вдарити по українських виробниках, і писали, який популярний продукт подешевшав в Україні.