В Україні є проблеми із постачанням власних овочів на ринок через високі ціни на енергоносії, зокрема газ.
Про це заявив член Економічного клубу Олег Пендзин у ексклюзивному коментарі "Сьогодні".
За словами експерта, ціни для непобутових споживачів за кубометр газу суттєво відрізняються від споживчих, тож обслуговування парників для вирощування свіжих овочів не в сезон стає наддорогим.
Через це багато українських теплиць закриваються і Україна змушена імпортувати овочі, зокрема з Російської Федерації та Туреччини.
"Якщо ми говоримо про Російську Федерацію, у них внутрішній ринок є надзвичайно дешевим за енергоносіями, і виходячи з цього, вартість усіх тепличних овочів є суттєво дешевшою порівняно з українськими овочами. Все впирається у вартість енергоносія", – розповідає економіст.
Чому Україна імпортує м’ясо та сир з Європи?
Раніше експерт розповів, що Україна значно збільшила обсяги імпорту сиру та молокопродуктів з Євросоюзу, а також почала імпортувати свинину та сало.
За словами Пендзина, така ситуація склалася через падіння поголів’я худоби та зниження попиту на молокопродукти.
Вітчизняні виробники просто не можуть конкурувати з європейськими, хоча ті і завозять сири не найкращої якості.
"Сьогодні" також писали, що ціни на природний газ у Європі стрімко рвонули вгору.
Раніше ми писали, як газова криза у Європі може вдарити по платіжках українців.