В Україні з початком 2022 року розпочалося подорожчання м'яса. Зокрема, ціни на охолоджену свинину в січні були в середньому на 7,7% вище, ніж рік тому, водночас яловичина подорожчала на 31%, а куряча тушка та філе – на 28% та 30,5% відповідно.
Про це свідчать дані Асоціації "Свинарі України" (АСУ).
Як ще види м'яса подорожчали:
- яловичина – на 31% (195,6 грн/кг);
- куряча тушка – на 28% (73,5 грн/кг);
- куряче філе – на 30% (122,65 грн/кг);
- стейк та свиняча корейка – на 10-11% (151 та 164 грн/кг);
- тазостегнова частина та ошийок – на 3,5% (116,5 та 147,9 грн/кг).
Аналітики зазначають, що свинина подорожчала через глобальні інфляційні процеси та підвищення цін на живця на початку 2022 року.
Наприклад, ціна закупівлі живих тварин у січні 2022 року була у середньому на рівні 47 грн/кг. Однак такий рівень не покриває витрат через стрімке подорожчання енергоносіїв та подальше зростання вартості кормів.
Отже, виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або навіть у збиток.
Що з рештою продуктів?
Першого місяця 2022 року в Україні стрімко дорожчали крупи. Наприклад, за один кілограм гречки просять трохи більше ніж 50 гривень. Порівняно з груднем 2021 року ціна на рис, пшоно та гречку додала 3-4 грн:
- пшоно – 21,67 грн/кг;
- рис довгий – 41,90 грн/кг;
- рис круглий – 35,20 грн/кг;
- гречка – 50,85 грн/кг.
Дешевше тільки пропарений рис: з 35,68 грн до 35,23 грн.
Раніше ми розповідали, що українці незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом популярного продукту, та пояснювали, чому так відбувається.