В НБУ назвали три причини обвалу гривні

26 січня 2017, 14:25

Ксенія Капустинська Ксенія Капустинська

Фундаментальних передумов для зростання курсу долара Нацбанк не бачить

Девальвація гривні в кінця 2016 – початку 2017 роки не підкріплена фундаментальними факторами. Про це заявили в Національному банку України (НБУ).

Реклама

"Не дивлячись на сприятливі фундаментальні зовнішні та внутрішні фактори, в кінці грудня і на початку 2017 року тимчасово посилилося девальваційний тиск на гривню в результаті дії ряду ситуативних чинників", – зазначили в НБУ.

У Нацбанку падіння гривні пояснюють такими тимчасовими факторами:

  • сезонне ослаблення ділової активності, зокрема зниження надходжень валютної виручки від експорту сільськогосподарської продукції;
  • обмежена пропозиція валюти через наявність високої гривневої ліквідності у експортерів, які отримали в грудні відшкодування ПДВ на суму 16 млрд грн;
  • підвищений попит на валюту з-за високих бюджетних витрат в грудні.

Як уточнив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, Нацбанк буде продовжувати політику лібералізації валютного ринку в залежності від поточних умов і кон'юнктури.

Нагадаємо, курс гривні в Україні помітно знизився після Нового року, проте зараз українська валюта зміцнюється, і вже повернулася до рівнів середини січня.

В тренді
Ціни на яблука злетять утричі – коли чекати на подорожчання
Реклама

Експерти прогнозують, що середньорічна девальвація гривні, що склала в 2016 році 15%, в 2017 році сповільниться і складе до 10%.

Історичний максимум офіційного курсу долара – 30,01 грн/дол. – був досягнутий в лютому 2015 року.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...
Хочеш бути в курсі останніх подій?
Підпишись на повідомлення. Показуємо тільки термінові і важливі новини.
Хочу бути в курсі
Я ще подумаю
Будь ласка, зніміть блокування повідомлень в браузері!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти