Україна на тлі моди на здорове харчування стала активним імпортером плодів авокадо. За останні 5 років темпи імпорту зростали загалом на 45% щорічно. За цей час закупівлі авокадо загалом зросли в 6 разів в натуральному вираженні і в 8 разів в грошовому.
За підсумками 2020 року в Україну імпортували 10,8 тис. тонн авокадо – на 28% більше за аналогічний показник минулого року. На плоди витратили 28,4 млн доларів, свідчать дані аналітиків УКАБ.
Ключовими постачальниками авокадо в Україні є країни зі спекотним кліматом. ТОП-5 експортерів в 2020 році виглядав так:
- Перу (23% імпорту в натуральному вираженні).
- Ізраїль (16%).
- Кенія (15%).
- Південна Африка (12%).
- Іспанія (10%).
"Основною причиною стабільно зростаючого імпорту є тренд здорового харчування, який спостерігається як у світі, так і в Україні. Це призвело до популяризації авокадо – надзвичайно поживного та багатого на вітаміни та мікроелементи фрукта", – зазначає аналітикиня УКАБ Світлана Литвин.
Нагадаємо, також українці починають споживати все більше кави – імпорт кави за останні п'ять років зріс на 63%. При цьому більше половини кави імпортується в сирому вигляді і переробляється вже на території України.
А про те, як приготувати сніданок, використовуючи авокадо, дивіться в сюжеті з Катериною Бужинською: