В Україні кілограм гречки вже коштує більше 50 гривень – це дорожче від курячого м'яса. Тільки з початку весни каша з основного раціону українців подорожчала більше ніж на десять гривень.
Олег – професійний спортсмен. Секрет його ідеальної форми – не тільки жими штанги в спортзалі. Але і правильне харчування. До недавнього часу – гречка становила основу його раціону.
"Жах. Ми переходимо на рис. Альтернатива. Макарони твердих сортів", – говорить Олег Заволович, спортивний тренер.

Олена пачку гречаної крупи кладе на місце. Пенсіонерка купує вівсянку – вона дешевша.
"Я купувала раз на тиждень кілограм гречки. А тепер я вже три тижні її не купую, дивлюся, коли ж вона подешевшає", – сказала Олена, покупниця.
І це станеться – кажуть аграрні експерти – до кінця літа. Коли буде новий врожай гречки. Зараз виробники реалізують торішні залишки крупи. І їм вигідніше збути їх дорожче.
Постачальники – ні при чому, у подорожчанні крупи винна монополізація ринку. І в такій ситуації навряд чи ціна знизиться, каже представник торгових мереж.
"На сьогодні весь урожай від виробника купили кілька компаній. Ці компанії, маючи весь запас крупи в країні, тепер диктують свої ціни", – зазначив Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торгівельних мереж.
За словами Дорошенка, якщо в ситуацію не втрутиться Антимонопольний комітет, гречка в магазинах буде коштувати дорожче за кілограм яловичини. Вже зараз дієтологи думають – чим українцям замінити дорогу, але корисну кашу.
"Хто хоче бути молодшим, то можна замінити вівсянкою. Якщо хочемо, щоб краще працював шлунково-кишковий тракт, то краще перейти на злакові. Це голозерний овес, це пророщена пшениця", – рекомендує Олександра Широкова, дієтолог.
Але ці злаки, хоч і корисні, але гречку повністю не замінять, пояснює фахівець. Адже крупа – джерело вітаміну В. І її наявність у раціоні обіцяє довгу молодість.
Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".