Кореспонденти "Сьогодні" пройшлися столичними ринками, щоб з'ясувати, як останнім часом змінилися ціни.
Почали з м'ясних прилавків. Тут ціни поки не змінилися. Хоча і кусаються.
"М'ясо по 110 грн/кг, задня частина – 105-110, шийка – 150, биточки – 140. телятинка – 175, молочна – 180, яловичина доросла – 140-160 грн/кг", – розповідають "Сьогодні" на ринку.
Овочі на ринку на будь-який смак. Ціни – на рівні минулого місяця. За кілограм картоплі просять – 10-12 грн. Цибуля, морква і буряк – по 15.
"Тут я якось все можу купити, і вибрати, і поторгуватися", – каже покупець Тетяна Нечаєва.
Зараз сезон осінніх яблук, тому вони трохи подешевшали, кажуть продавці.
Хоча все залежить від сорту. "Голуей", наприклад, продають по 15 гривень за кілограм, а ось за "Голден" доведеться віддати вже 28 грн. Дорогі й груші. І можуть ще піднятися в ціні.
"Буде вже листопадова – ціна буде вище. Підніматиметься. Десь до 50 гривень", – каже садівник Василь Васілун.
За останній тиждень подорожчали і печериці – майже на 10 гривень.
"На сьогоднішній день ціна оптова на гриб – від 40 до 42 грн/кг, тиждень тому гриб був 36-38 грн. Грибів у Київській області мало, і виробники підняли ціну", – пояснює продавець Валерій Гребінь.
Білий батон або житній буханець вже цієї осені підскочать у ціні чи не вдвічі, роблять прогнози фахівці. Стрімке подорожчання хліба найближчим часом, на думку українських пекарів, неминуче. І підстав, кажуть, чимало. Наприклад – у півтора раза подорожчали пшениця і масло, на третину – цукор.
І хоча ціни на основні продукти майже не змінилися, "Сьогодні" побачили: павільйони на ринку напівпорожні. Скаржаться і продавці – людей приходить небагато.
Раніше "Сьогодні" писали про осінній раціон – як правильно харчуватися з настанням холодів.