Коли перестануть дорожчати продукти

9 квітня 2014, 07:40

Олександр Панченко Олександр Панченко

Подорожчали ковбаси і сир. Експерти: подешевшати можуть у травні

Через подорожчання долара і нестабільну ситуацію в економіці Україну накрила хвиля подорожчання продуктів. Першими "злетіли" ціни на імпорт, але наші товари теж не відстають. Моніторинг цін від "Сегодня" показав, що, наприклад, сирокопчені ковбаси з початку року подорожчали майже на 40 %, сири на 10-13 % і навіть звичайне молоко – на 10 % (див. інфографіку).

ПРИЧИНИ. "Єдине, що подешевшало за останній час, – овочі. До весни це традиційно, адже на підході новий врожай, і треба розпродати залишки, – говорить гендиректор "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа. - А імпорт через долар дорожчає (з 8 січня по 8 квітня курс гривні до долара зріс на 3,62 грн, з 8,28 до 11,80 грн/$. - Авт.). Що стосується ковбаси та молокопродуктів, які виробляють в Україні, то, наприклад, сировину для ковбас, м'ясні обрізки і сало наші м'ясокомбінати закуповують у Польщі за валюту. Цим пояснюється різке їх подорожчання, особливо делікатесних сирокопчених. Молочні продукти і сири незначно зросли в ціні через зростання транспортних витрат, які виросли через подорожчання бензину. Поки що пік цін досягнутий, і якщо гривня зміцниться (це може відбутися в травні-червні після того, як ми отримаємо кредит від МВФ. – Авт.), подешевшають швидкопсувні продукти (молочна група, банани, апельсини). Інші продукти, наприклад, ковбаси, можуть або незначно подешевшати, або залишитися в нинішній ціні".

Реклама

_01_52

НАЖИВАЮТЬСЯ. Директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка стверджує, що і виробники, і торгівля наживаються на падінні гривні. "Особливо це стосується торгівлі, 2/3 зростання цін на їхній совісті, оскільки зараз контроль з боку держави послабився. Транспортні витрати в собівартості не більше 5%, тому підвищення цін на бензин за три місяці повинно додати до ціни товару не більше 1%, а не 10-13%, – говорить Наливка. - Долар вплинув на ціну привізних фруктів, але їх продають з 80-100% прибутком, тому зростання цін могло бути меншим". На його думку, кошик потреб до кінця року серйозно зміниться: з нього підуть морська риба, імпортні сири, масло, ковбаси, а банани замінять яблуками.

Супермаркети: скорочуємо людей

В тренді
Драматичне падіння: курс біткоїну обвалився після рекордів

У торгових мережах говорять, що ціни не завищують, а в усьому винні постачальники і дешева гривня. "Долар подорожчав з січня на 43 %, це означає, що на стільки ж виросли в ціні імпортні товари в перерахунку на гривні, – каже топ-менеджер однієї з великих торгових мереж Володимир Молчанов. - Але й наші постачальники підняли ціни! Наприклад, свинина в живій вазі подорожчала з 19 до 23 грн/кг, в напівтушах це 42 грн/кг. Обвалюємо, лопатку продаємо по 46 грн, стейк – по 52, ребро – по 40. Прибуток менше 5%. Люди купують мало, у нас майже немає виторгу, знижуємо обсяги закупівель. У країні інфляція, але навіть мови немає, щоб підняти зарплату співробітникам. Ми нинішні ставки можемо платити тільки за рахунок скорочення персоналу. Поступово позбавляємося від "офісного планктону". Якщо ціни будуть рости і далі, доведеться звільняти менеджерів, касирів, інакше не вижити".

НА 100 ГРН ТОВАРУ. Ми підрахували, скільки можна було купити на 100 грн товару з нашої інфографіки 8 січня і 8 квітня. На найнеобхіднішому (капуста, яблука – по кілограму, масла 200 г (пачка), молока і кефіру по літру) – вирішили не економити, а заощадити за рахунок делікатесів. Січневий "кошик" має такий вигляд: капуста та ін. – 48,6 грн, 200 г сиру – 15 грн, 0,5 кг апельсинів (2 шт.) – 6 грн, 0,5 кг бананів (3 шт.) – 7,5 грн, 100 г "сухої" ковбаси – 11,5 грн і тоненький риб'ячий стейк (130 г) на 11,4 грн. Тепер "кошик" квітневий: капуста та ін – 62,7 грн. На решту 37,3 грн ми все-таки купили півкіло апельсинів, які не дуже подорожчали (сезон закінчується, розпродають залишки) – це 7,5 грн, два банани на ті ж 7,5 грн. Залишилася 20 з дріб'язком вистачило на 50 г дорогої ковбаси (по 160 грн/кг, або на 8 грн) і на хвіст від сьомги (трохи більше 100 г). Це, звичайно, не стейк, але юшку зварити можна!

Реклама

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти