Індекс вартості приготування українського борщу продовжує дорожчати під час війни. Готувати традиційну українську страву стає все дорожче.
Про це свідчить новий індекс борщу від експертів BRDO.
Зазначається, що ще у лютому вартість 4-порційної каструлі становила 81,84 грн., а у червні – вже 95 грн. Найдорожчими стали практично всі інгредієнти, крім картоплі. Продукти подорожчали від незначних 7,7% до суттєвих 22,56%.
У лідерах з дорожнечі — капуста, яка подорожчала з 24,34 грн до 29,83 грн. Далі йдуть:
- свинина (400 г) – зі 102,16 грн до 124,95 грн;
- морква (150 г) – з 20,24 грн до 23,9 грн;
- буряк (400 г) – з 22,95 грн до 26,82 грн;
- сметана (100 г) – з 30,52 грн до 32,87 грн.
Подешевшала тільки картопля. За 500 г потрібно заплатити 11,88 грн, хоча до великої війни — 14,87 грн.
В Україні буде дефіцит продуктів
Оскільки РФ окупувала четверту частину території України, де фермери вирощували солодкий перець (а це 25% на території Херсонської області), суттєвий дефіцит буде саме з цим овочем. Хоча основну частину солодкого перцю на продаж (93%) вирощували саме в індивідуальних господарствах.
Саме через окупацію українці фактично втратили ринки збуту та свій єдиний дохід, а Україна загалом – більшу частину врожаю теплолюбних овочів.
Щоб подолати дефіцит солодкого перцю, в Україні пропонують розширити площу вирощування на підконтрольних територіях та збільшити обсяг імпорту продукції. 2021 року в Україну імпортували овочі переважно з Туреччини.
Раніше ми розповідали, чи загрожує українцям масовий дефіцит товарів, і писали, як нестача солі вплине на Європу та світ загалом.