Готуємося зустрічати Великдень: що купити зараз, щоб заощадити в грошах і не втратити в якості

28 березня 2016, 08:04

Христина Коновалова , Олександр Панченко

Експерти радять запастися яйцями, спиртним і м'ясом

До Воскресіння Христового ще більше місяця, але самі запасливі українці вже подумують про те, як заощадити на закупівлю припасів до подвійного свята. Нагадаємо, в нинішньому році Великдень випадає на 1 Травня, який співпав з Днем праці.

Реклама

Експерти продринку прогнозують подорожчання основних великодніх продуктів з середини квітня на 10-30%. Перш за все, це м'ясо і спиртне, а яйця можуть злетіти в ціні навіть удвічі (до 23-25 грн за десяток).

ПРОДУКТИ. Несподіване здешевлення яєць в лютому-березні в Мінагрополітики пояснюють тимчасовим припиненням їх експорту через непідтвердилися підозри про те, що в українських яйцях нібито знайшли сальмонельоз.

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко обіцяє, що компанія – найбільший експортер яєць (понад 60% ринку) в найближчі тижні відновить продажу за кордон, а поставки на внутрішній ринок зменшить. Разом з підвищеним передвеликоднім попитом це може підняти ціну на магазинні яйця до 25 грн/дес. (зараз 11-12 грн), на домашні – вище 30 грн (зараз 20-22).

М'ясо подорожчає приблизно на третину, прогнозує президент Украналітцентра Олександр Охріменко: "Зараз піст, попит невеликий, але і привіз м'яса теж впритул, тому продавці тримають ціну від 65-70 грн за кіло свинячої лопатки до 80 грн/биток. Але до Великодня можна очікувати зростання до 100 грн/кг за шашликова м'ясо – ошийок, антрекот або биток, який йде на буженину ". Після Великодня ціни впадуть в середньому до 85 грн.

В тренді
Соняшникова олія по 60 гривень і "золоті" яйця: в Україні злетіли ціни на основні продукти
Реклама

СПИРТНЕ І ОВОЧІ. Також експерти радять заздалегідь запастися до Великодня вином і інших спиртних: незалежний експерт ринку алкоголю Ігор Товкач каже, що в торгівлі закінчаться його запаси за старими цінами (55 грн за 0,5 л горілки і 85 грн за 0,5 л коньяку), а нові ціни будуть вище на 25-30 грн через збільшення акцизу. Також експерт радить не купувати кагор дешевше 70 грн за пляшку і тільки в скляній, а не м'якій упаковці.

А на свіжих овочах точно заощадимо: за прогнозами експертів "АПК-Інформ", вже почали дешевшати свіжі тепличні огірки на 20-23%, або до 45-50 грн/кг. Але через місяць ціни цілком можуть впасти вдвічі, до прийнятних 25 грн / кг. Чи подешевшають і помідори, але не настільки (зараз дорожче 60-70 грн/кг) – червона ціна їм через місяць до 50 грн/кг.

ЗБЕРІГАННЯ. Лікар-дієтолог Олександра Кириленко каже, що куплене про запас і заморожене до -18 градусів м'ясо поступається за смаком свіжого, але ненабагато. А сирі яйця вона не радить тримати в холодильнику більше місяця, особливо якщо вони домашні: "Фабричні можуть зберігатися до трьох місяців, а домашні – немає. Варену круто "крашанку" треба з'їсти за 3-4 дні".

 

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти