Україна продовжує скорочувати виробництво вершкового масла. Наприклад, лише у 2021 році обсяг виробництва (масла із жирністю менше 85%) скоротився на 19% , а за останні 5 років – на 35%.
Про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Спад у виробництві, як зазначають експерти, стався через кілька факторів, а саме:
- зниження ціни на цей продукт у ЄС;
- збільшення обсягів його імпортного постачання в Україну починаючи з кінця 2019 року.
"За останні 5 років валові надої молока знизилися на 10%. Цей фактор вже давно впливає на скорочення обсягів виробництва молочної групи товарів", – додають в Українському клубі аграрного бізнесу.
Як знижувалося виробництво вершкового масла
Спад розпочався після 2017 року, коли в Україні виробили 108 тисяч тонн вершкового масла. Відтоді його виробництво неухильно знижувалося:
- 2018 рік – 105 тис. тонн;
- 2019 рік – 91,6 тис. тонн;
- 2020 рік – 87,5 тис. тонн;
- 2021 рік – 70,6 тис. тонн.
Крім того, за словами аналітика УКАБ Світлани Литвин , у 2021 році на європейському ринку намітилося зростання цін на вершкове масло. Темпи тільки збільшувалися і до кінця року масло подорожчало на 68% . Географія постачання продукту в Україну теж змінилася.
"У 2021 році найбільші обсяги імпортних поставок вершкового масла були здійснені з Білорусі – 28% від загального обсягу поставок. І це незважаючи на те, що ще 2020 року безумовними лідерами були країни ЄС", – каже вона.
При цьому експорт вершкового масла теж скорочується, але не такими швидкими темпами – всього на 5% . 2021 року Україна експортувала 9 тисяч тонн продукту.
Нарощування обсягів експорту відбулося ближче до кінця року. Все це в сукупності призвело до скорочення пропозиції на ринку та логічного зростання ціни.
Раніше ми розповідали, як не бути обдуреним при покупці олії та навчитися розрізняти фальсифікат від якісного продукту.