Привізного сала на прилавках поменшає: як це позначиться на ціні

13 жовтня 2020, 16:49

Сергій Пономаренко Сергій Пономаренко

Новини "Сьогодні" з'ясували, в які дні й де вигідніше купувати м'ясні продукти

Україна майже на третину скоротила імпорт сала. Втім, хвилюватися, що українці залишаться без сала або м'яса, не варто, кажуть експерти. Вітчизняного – вистачить усім. Кореспонденти "Сьогодні" з'ясовували, яка нині ціна на сало і м'ясо українського виробництва.

Реклама

Ми пройшли торговельними рядами і побачили, що вибір і ціни – на будь-який смак і гаманець. А ось дефіцитом на базарі радше можна назвати покупців. М'ясні павільйони напівпорожні. Продавці кажуть: з березня, коли почалася епідемія коронавірусу, продаж упав удвічі.

"Під час коронавірусу навіть дешевше віддаємо все, тому що немає людей – немає грошей", – каже продавчиня Світлана Степанчук.

Дешевше продають м'ясо птиці. Наприклад, домашнє курча коштує 85 грн/кг. Свинина – від 100 гривень.

Як завжди, найдорожча – телятина, від 150 грн/кг.

"Сало – 120 грн, стегно – 110 грн, лопаточка – 105 грн, внутрішня вирізка – 155", – перелічує продавчиня Людмила Миколайчук.

На базарі ми знайшли сало і по 85 гривень. Продавці кажуть: вартість залежить від постачальника. Тому навіть на одному ринку може бути різниця в ціні.

"Заїдеш в село – сьогодні можна купити за 48 грн живу вагу, а завтра – вже за 52. Відповідно, і в нас починає ціна підніматися", – пояснює Людмила Миколайчук.

Реклама

З такими цінами, кажуть покупці, м'яса багато не накупиш. Тому все частіше вибирають крупи, овочі та гриби.

"Раз на тиждень купуємо, без м'яса не живемо. Купуємо сало обов'язково, але й багато овочів і фруктів", – розповідає покупчиня Оксана Терещенко.

Свіже м'ясо дешевим не буває, стверджують продавці. І радять звертати увагу на його зовнішній вигляд.

"По вигляду воно ж видно, яке воно. Натискайте, як ото кажуть, теж. Якщо воно піднімається, значить, м'ясо свіженьке. Якщо рожеве на колір, по ньому ж видно відразу, що воно свіже. Якщо воно не свіже, воно вже темне. Колір не такий", – пояснює покупчиня Лариса Гарова.

Ми порівняли ціни на ринку і в супермаркетах. Виявилося: на базарі м'ясо та сало дешевше. А ще можна заощадити, якщо ходити на закупи в будні. У ці дні, щоб м'ясо не залежувалося на прилавках, продавці скидають ціни.

Раніше "Сьогодні" розповідали про те, що гастроентеролог розвінчала популярний міф про схуднення за допомогою сала.

Також ми писали про новий тренд у фуд-дизайні – троянди із сала.

Реклама

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти