Україна майже на третину скоротила імпорт сала. Втім, хвилюватися, що українці залишаться без сала або м'яса, не варто, кажуть експерти. Вітчизняного – вистачить усім. Кореспонденти "Сьогодні" з'ясовували, яка нині ціна на сало і м'ясо українського виробництва.
Ми пройшли торговельними рядами і побачили, що вибір і ціни – на будь-який смак і гаманець. А ось дефіцитом на базарі радше можна назвати покупців. М'ясні павільйони напівпорожні. Продавці кажуть: з березня, коли почалася епідемія коронавірусу, продаж упав удвічі.
"Під час коронавірусу навіть дешевше віддаємо все, тому що немає людей – немає грошей", – каже продавчиня Світлана Степанчук.
Дешевше продають м'ясо птиці. Наприклад, домашнє курча коштує 85 грн/кг. Свинина – від 100 гривень.
Як завжди, найдорожча – телятина, від 150 грн/кг.
"Сало – 120 грн, стегно – 110 грн, лопаточка – 105 грн, внутрішня вирізка – 155", – перелічує продавчиня Людмила Миколайчук.
На базарі ми знайшли сало і по 85 гривень. Продавці кажуть: вартість залежить від постачальника. Тому навіть на одному ринку може бути різниця в ціні.
"Заїдеш в село – сьогодні можна купити за 48 грн живу вагу, а завтра – вже за 52. Відповідно, і в нас починає ціна підніматися", – пояснює Людмила Миколайчук.
З такими цінами, кажуть покупці, м'яса багато не накупиш. Тому все частіше вибирають крупи, овочі та гриби.
"Раз на тиждень купуємо, без м'яса не живемо. Купуємо сало обов'язково, але й багато овочів і фруктів", – розповідає покупчиня Оксана Терещенко.
Свіже м'ясо дешевим не буває, стверджують продавці. І радять звертати увагу на його зовнішній вигляд.
"По вигляду воно ж видно, яке воно. Натискайте, як ото кажуть, теж. Якщо воно піднімається, значить, м'ясо свіженьке. Якщо рожеве на колір, по ньому ж видно відразу, що воно свіже. Якщо воно не свіже, воно вже темне. Колір не такий", – пояснює покупчиня Лариса Гарова.
Ми порівняли ціни на ринку і в супермаркетах. Виявилося: на базарі м'ясо та сало дешевше. А ще можна заощадити, якщо ходити на закупи в будні. У ці дні, щоб м'ясо не залежувалося на прилавках, продавці скидають ціни.
Раніше "Сьогодні" розповідали про те, що гастроентеролог розвінчала популярний міф про схуднення за допомогою сала.
Також ми писали про новий тренд у фуд-дизайні – троянди із сала.