Українські виробники сиру з 2013 року не зможуть використовувати найменування "фета". Від цієї назви доведеться відмовитися, так як вона є захищеною географічним зазначенням (GI), як, наприклад, і "коньяк". Про це повідомили експерти спільноти "Geographical Indications in Ukraine / Географічні вказівки в Україні" на офіційній сторінці в Facebook.
"Фету в Україні виробляють близько 20 підприємств. Але після 2022 року вони мають відмовитися від цієї назви, яка є охоронювана географічним зазначенням", – говориться в повідомленні.
Зараз, за даними фахівців, представники Мінагрополітики, торгових мереж і виробників почали вивчення досвіду інших країн і розробку продуктового досьє, а також нової назви продукту.


Нагадаємо, існує три варіанти лейблів GI (geographical indications):
- PDO (protected designation of origin) – захищена вказівка місця походження;
- PGI (protected geographical indication) – захищене географічне зазначення;
- TSG (traditional specialities guaranteed) – гарантія традиційності.
При цьому сама Україна хоче "застовпити" за собою 10 географічних назв продуктів. Однак поки не зрозуміло, скільки часу займатиме реєстрація GI в Україні.
До речі, у 2018 році до Міністерства торгівлі та економічного розвитку вже надійшла заявка на реєстрацію географічного зазначення "гуцульська овеча бриндзя", яка в майбутньому стане основою для охорони цього позначення і в ЄС. Пізніше заявка надійшла і на херсонський кавун.
Тим часом, українські споживачі виявилися незахищеними від фальсифікату на полицях продуктових магазинів. Новини "Сьогодні" раніше склали ТОП продуктів, які безпечні тільки на перший погляд, а тому етикетки на них краще читати двічі: