Українців налякали свининою по 150 гривень: що відбувається з цінами

15 квітня 2021, 11:42
Легальні виробники м'яса в Україні зіткнулися з проблемами. Їм не вдається конкурувати навіть з імпортом, констатували експерти

Сало може стати дефіцитом. Фото: SERGEI SUPINSKY / AFP via Getty Images

В Україні почалося передвеликоднє підвищення цін на м'ясо. І нинішні ціни – ще не межа. За прогнозами фермерів, кілограм свинини незабаром буде коштувати не менше 150 гривень. А потім подорожчає і птиця, з'ясували кореспонденти "Сьогодні".

М'ясо в Україні вже подорожчало порівняно з іншими продуктами. Річ у тім, що його мало купують. Вважається, що в середньому за рік людина має з'їдати близько 92 кг м'яса, але українці споживають на 40% менше. І здебільшого це курятина, адже вона дешевше. А тепер попит на м'ясо зменшився ще й через Великий піст.

Реклама
Відео: Сьогодні

Крім того, легально виробляти свинину в Україні стало зовсім невигідно. Через зменшення ставки ПДВ на свиней вітчизняні м'ясовиробники не можуть конкурувати навіть з імпортом.

Протягом останніх трьох років кілограм української свинини подорожчав на 20 гривень. І ця накрутка, за словами експертів, безпідставна.

"Це була переплата за помилки, за фальсифікації з кормами, з генетикою, які мають місце в українському свинарстві. І ця проблема не вирішилася. Її намагаються перекласти на кінцевих покупців – збільшенням ціни. Тому і вигідніше стало купувати імпортне", – пояснив виконавчий директор асоціації "М'ясна галузь" Микола Бабенко.

Читайте також:

Реклама

"Ми завозимо і складники для ковбас. Тугоплавке сало веземо з Польщі. Тепер, щоб конкурувати на ринку ціною, українським м'ясовиробникам належить привести собівартість продукції до реальної", – додав економіст Олег Пендзин.

Нагадаємо, раніше ми порівняли ціни на їжу в Україні та інших країнах і з'ясували, чи переплачують українці за харчі.