Чому все подорожчало? Три причини зростання цін на продукти

30 квітня 2021, 09:19
На вартість їжі в Україні впливають і зовнішні фактори. Країна – великий експортер продовольства, а тому не може бути вільною від глобального впливу

Як змінилася інфляція в Україні в травні 2021 року. Фото: REUTERS/Andrew Couldridge / Фото: REUTERS/Andrew Couldridge

В Україні продовжили зростати ціни на продукти – з початку року помітно подорожчав борщовий набір, соняшникова олія, курячі яйця. Експерти назвали сайту "Сьогодні" три основні причини зростання цін в Україні:

  1. Світове подорожчання продуктів, що триває.
  2. Сезонний фактор – йдеться про ранні овочі, коренеплоди та ягоди.
  3. Зниження обсягу пропозиції низки товарів, передусім це м'ясо і морська риба.

Що стосується світових цін, то вони підвищуються десятий місяць поспіль, за інформацією ФАО – продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. А оскільки Україна є великим експортером продовольства на світовому ринку, то очевидно, що ціни всередині країни прагнутимуть до світових.

Реклама

Сезонний фактор зростання цін в Україні посилився через пізню весну. Ціни на перші овочі нового врожаю поки високі. Наприклад, кіло свіжої редиски досі стоїть 45-50 гривень, а рік тому було дешевшим на 25-30%.

Пропозиція продуктів впала через зниження виробництва. Наприклад, курятини стало менше вперше за останні 20 років, поголів'я птиці знизилося на 20%. Головна причина – корми для курей подорожчали на 35%. У підсумку рік курячі ніжки подорожчали на 70%, а філе – на 12-15%, зросли ціни і на яйця. Ще гірша ситуація з яловичиною. Поголів'я великої рогатої худоби з 1991 року впало вдвадцятеро.

Нагадаємо, раніше кореспонденти "Сьогодні" з'ясували, чи можна заощадити на великодній випічці. Результати експерименту – в нашому сюжеті:

Реклама
Відео: Сьогодні