Вже ледь не золота телятина! Чому українці обирають дешеве м'ясо

2 листопада 2021, 15:57
Стейк зараз можуть собі дозволити хіба на свята – він додав у ціні

В Україні ледь не на 50% подорожчали телятина та яловичина. Дефіцит, кажуть на ринку. Нема чим годувати та жодної змоги утримувати поголів'я, кажуть фермери.

"Сьогодні" дізнавались, що відбувається з цінами на м'ясо.

Реклама

"Піднялись на 20 гривень. На усе? На все. Задня частина 220. Лопаточка 200. Гуляш 140. Не кожен може собі дозволити шматок за 220 гривень. Стараються таке шось дешевше. Гуляш, ошийок", – каже продавець.

Покупці кажуть, відчувають здорожчання і переходять на більш дешеве м'ясо – свинину та курятину. Або купують раз на кілька місяців.

"До року бичка утримати, це якщо не враховувати пасовища, тільки заготівля сіна, догляд – це десь 15 тисяч буде. Продати це м'ясо буде ну 20. Якщо ми добре його продамо. Майже в нуль", – каже фермер Григорій Наконечний.

Григорій Прохорович тримає корів майже 20 років, але каже: так невигідно як зараз – не було ще ніколи. Бо пасовищ не лишилося.

"800 гектарів було пасовищ. А зараз 70 га залишились, те що були пасовища їх переорали всі. Всі знищили пасовища", – кафе фермер.

Він наступного року, у свої сімдесят років, мусить переїхати на Полтавщину, бо тут пасовищ не лишилося.

Реклама

15 років тому на цих землях випасалися понад 700 корів, яких тримали селяни. Зараз не більше сотні. Місцеві кажуть, це стало невигідно. І так в усій країні. За часів незалежності – поголів'я скоротилося на 90%. Так буде й надалі, каже економіст. Відповідно, і вартість яловичини зростатиме.

"Якщо ми говоримо про причини зростання витрат – зростання цін на зерно, газ, на нафто-продукти, заробітну плату, все це провокує, що займатися вирощування великої рогатої худоби – стає невигідним", – каже економіст Борис Кушнірук.

Найпопулярніша ресторанна страва – стейк. Його теж зараз зможуть собі дозволити хіба на свята: він теж – додав у ціні.

"Оце спражній стейк український. Коштуватиме десь 600 грн за кілограм. Отаке м'ясо було 2 роки тому 200 гривень", – розповів "Сьогодні" кухар.

Раніше ми повідомляли, що в Україні знизилися ціни на овочі – причиною стали морози, що насуваються. Тепер фермери поспішають якнайшвидше продати свій урожай.

Реклама

Також, народний депутат від "Слуги народу" Микола Тищенко розповів, за якими цінами купує продукти. Він зізнався, що ходить на Бессарабський ринок, який вважають одним з найдорожчих у Києві, і любить там дегустувати сало.