Бракує свого? Навіщо Україна імпортує польське сало та російські огірки

25 листопада 2021, 12:25
Разом з експертом з'ясовуємо, чому Україна почала завозити з Європи молокопродукти та свинину, а овочі – з Росії та Туреччини

Чому Україна імпортує так багато продуктів / Фото: Колаж: Сьогодні

Україна починає все більше імпортувати продукти з інших країн. Цього сезону увагу привернули тепличні овочі, свинина та навіть сир.

Ці прості та звичні для українців продукти чомусь почали завозити з інших країн. Огірки їдуть до нас із Росії, помідори – з Туреччини, сири – з європейських країн, а останнім часом навіть свинина та сало.

Реклама

У чому причина такого зростання імпорту, журналістам "Сьогодні" розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт наголосив, що нині майже всі овочі та фрукти на прилавках – тепличні, а отже, Україна має проблеми саме зі створенням та обслуговуванням парників.

"Коли ви подивитесь, скільки коштує кіловат-година електричної енергії для побутового споживача або кубометр газу, ви зрозумієте, що вижити за таких умов майже нереально. Тому в нас закривається багато теплиць", – каже Пендзин.

Навіщо нам голландська свинина?

Член Економічного дискусійного клубу розповідає, що в Україні досить складна ситуація з вирощуванням свиней, оскільки переважно це робиться в домогосподарствах населення.

Реклама

Додає проблем і африканська чума свиней, яка призводить до падіння поголів’я.

"Зимою зазвичай ця ситуація стає ще гіршою, тому що значно зростає ціна комбікорму і для домогосподарств населення це стає невигідно", – каже експерт.

Цікаво, що тепер до України імпортується багато польського сала, а свинина здебільшого надходить із Данії та Нідерландів. У цих країнах зовсім по-іншому здійснюється вирощування свиней та обробка м’яса.

В Україні немає молока?

За словами Олега Пендзина, молокопродукти не відіграють значної ролі, і це формує відповідний попит на ринку. До України здебільшого їдуть не дуже якісні європейські молокопродукти.

Реклама

"Тому цей сегмент є реально конкурентним з українськими виробниками, які, бачачи зменшення попиту, зменшують і обсяг виробництва. Святе місце порожнє не буде, і на нього обов’язково заходитиме імпорт", – каже експерт.

Пендзин також звернув увагу, що вимоги до якості продукції в Україні є нижчими, ніж у Європі, тож українська молокосировина може не годитись для переробки на місцевих великих підприємствах.

"Сьогодні" раніше писали, що в Україні можуть сильно подорожчати різноманітні рослинні олії.

Ми також розповідали, скільки грошей доведеться віддати за продукти до новорічного столу цього разу.