/ Фото: Данило Павлов, Сьогодні
За рік в Україні борщ зі свининою подорожчав на 16%, або на 14,9 грн. Так, в січні 2018 року борщ з м'ясом коштував 89,9 грн. У січні 2019-го – 104,8 грн. Такі дані наводить директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, для підрахунків використовувався борщ за рецептом, згідно з яким на приготування йде 600 г свинини, по 500 г картоплі і буряка, 300 г капусти, по 200 г моркви і цибулі, лавровий лист, сіль, чорний перець, сметана, часник. Цього обсягу, як запевняє Дорошенко, вистачає на 10 великих тарілок.
Загалом, "борщова інфляція", за словами експерта, перевищила офіційну всемеро. Справа в тому, що найзначніше подорожчали овочі. А тому приготування борщу без м'яса подорожчало не на 16%, а відразу на 70%.
Так, в січні-2018, згідно з даними Держстату, 500 г картоплі продавали по 3,2 грн, зараз – 4,7 грн. Буряк 2018-го коштував 3,5 грн. за 500 г, 2019-го- 6,2 грн. "Капуста подорожчала з 1,5 грн за 300 грамів 2018-го до 3,4 грн зараз. На 78% зросла вартість моркви. 200 грамів в січні 2018-го продавали за 1,4 грн, в січні 2019 року – 2,5 грн. Лук 200 грамів 2018-го коштував 1,1 грн, зараз – 3,7 грн. Щоправда, з 3 до 2,8 грн за 50 грамів подешевшав часник", – написав Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.
Ціни на м'ясо та сметану зросли не так істотно, як на овочі, зазначив експерт.
"У січні 2018-го за необхідну кількість свинини платили 66 гривень, 2019-го – 70 гривень. Свинина подорожчала на 6%. ...Сметана подорожчала з 10,2 гривні за 200 грамів до 11,5 гривні", – повідомив Дорошенко.
Нагадаємо, раніше Дорошенко повідомив, що в січні 2019 року 88% соціального асортименту продуктів в Україні подорожчали порівняно з попереднім місяцем.
При цьому, за даними Державної служби статистики, інфляція на споживчому ринку за підсумками січня 2019 року порівняно з груднем 2018 року становила 1%, а з січнем минулого року – 9,2%.
Як повідомлялося, овочі на український борщ переважно везуть з-за кордону: