Вхід тільки в масці і з супроводом: як працюватимуть кафе і ресторани з 5 червня

4 червня 2020, 12:27
МОЗ встановив правила як для співробітників закладів, так і для клієнтів

/ Фото: Getty Images

В Україні в рамках ослаблення умов карантину з 5 червня дозволять ресторанам і кафе приймати відвідувачів в приміщеннях. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів України на засіданні 3 червня.

Працювати зали закладів громадського харчування зможуть тільки за умови дотримання протиепідемічних заходів. Вимоги прописані в постанові Міністерства охорони здоров'я.

Реклама

Зокрема:

  • відстань між столиками має бути не менше 1,5 метра;
  • за одним столиком зможуть розташуватися на більше чотирьох осіб (без урахування дітей до 14 років);
  • меню або розміщується на вході, або має бути зроблено з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Ще один варіант – одноразові меню;
  • використовувати багаторазовий посуд можна, тільки якщо є можливість мити його при високій температурі в посудомийній машині;
  • столові прилади повинні бути в індивідуальних упаковках;
  • співробітники повинні проходити перевірку температури тіла перед початком роботи. Якщо температура вище 37,2 або є симптоми ГРВІ, працювати такому співробітнику не можна;
  • на вході має бути організовано місце для обробки рук антисептиком;
  • біля місць скупчення людей на підлозі повинна бути розмітка – для дотримання в черзі дистанції не менше 1,5 метра.

Також встановлено правила для відвідувачів:

  • потрібно обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
  • обов'язково дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
  • заходити і пересуватися територією кафе чи ресторану можна тільки в масці, а ось сидіти за столом можна без неї;
  • не можна самостійно заходити до закладу – без супроводу працівника ресторану;
  • забороняється стояти в черзі всередині ресторану (в т.ч. у санвузол).

Читайте також:

Реклама

При цьому не працюватимуть дитячі кімнати і зони самообслуговування. Готувати страви на відкритих кухнях також забороняється. Крім того, в закладах не можна проводити свята, банкети, майстер-класи та будь-які публічні заходи за участю більше 10 осіб.

Адміністрація закладу повинна забезпечити:

  • наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і співробітників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком і наприкінці зміни;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни.

Як відомо, карантин в Україні продовжили до 22 червня, проте обмеження поступово знімають. Кафе і ресторани ще з 11 травня отримали право відкривати літні майданчики під відкритим небом і працювати на винос. А з 13 травня Кабінет міністрів послабив і ці обмеження – дозволив роботу "літників" під навісами або на верандах, а також збільшив ліміт на кількість відвідувачів за столиками (чотири особи замість двох).

Реклама

Також сайт "Сьогодні" писав, за які порушення карантину карають українців. При цьому багато громадян втомилися дотримуватися всіх правил: