В Україні запрацював закон, який полегшує життя виноробам

20 квітня 2018, 09:14
Послаблення отримали тільки ті, хто використовує сировину власного виробництва

Фото: AFP

В Україні набрав чинності закон № 2360-VIII про розвиток виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв. 19 квітня документ був опублікований в офіційному виданні "Голос України". У законі вказується, що він набирає чинності наступного дня після публікації.

Так, невеликі виробники вина тепер не проходитимуть обов'язкову атестацію на відповідність вимогам щодо забезпечення життя та здоров'я людей, охорони довкілля, повного технологічного циклу виробництва, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам.

Реклама

Для отримання ліцензії невеликим виробникам досить буде надати зареєстровану декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства і договір з акредитованою лабораторією.

На думку авторів документа, необхідність проведення атестації унеможливила створення унікальних місцевих вин і легалізації малих виробників винної продукції в сільській місцевості.

Під невеликими виробництвами виноробної продукції маються на увазі підприємства, які виробляють виноградні, плодово-ягідні вина і медові напої з матеріалів виключно власного виробництва. Виноград, ягоди та мед для таких виноматеріалів також повинні бути власного виробництва.

Реклама

Винна галузь України постраждала від анексії Криму Росією в 2014 році, проте незабаром виноробство стало активніше розвиватися на материковій частині країни.

Раніше повідомлялося, що окупанти захотіли продати все винні заводи Криму. Сергій Аксьонов заявив, що "від володіння приватною особою тим чи іншим виноробним підприємством Крим отримує подвійну вигоду". Також Аксьонов називав кримські вина "надбанням Росії". За його словами, кримські вина "не поступаються кращим світовим зразкам, завойовуючи численні нагороди на міжнародних конкурсах".