В Україні помітно подорожчав борщ

4 квітня 2014, 15:18
Ціни на овочі зростають, а дешевшає тільки зелень

Борщовий набір в Україні став дорожчим. Фото: kuharka.com

У березні середні роздрібні ціни на всі овочі борщового набору виросли на 5,7%. Про це повідомив директор Національного наукового центру Інститут аграрної економіки (ННЦ ІАЕ), академік НАН Юрій Лупенко, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Найдорожчим компонентом українського борщу залишається солодкий перець. У березні цей імпортний продукт подорожчав на 13,3% порівняно з лютим. На стільки ж підвищилася ціна ріпчастої цибулі (13,3%).

Реклама

Ціна картоплі зросла на 12,4%. "Подорожчання продовжиться і в наступні місяці. По-перше, запаси продовольчої картоплі скорочуються, по-друге, з цих запасів потрібно вибрати якісний матеріал на посадку", – зазначає Лупенко.

У зв'язку зі зменшенням запасів виробники підняли ціни і на капусту. Це призвело до її подорожчання на 11,1%. Ціна столового буряка збільшилася на 3,6%. Подешевшали тільки зелені культури – кріп і петрушка (16,7%).

За розрахунками вчених ННЦ ІАЕ, в порівнянні з аналогічним періодом 2013 ціна овочів у березні зросла по всіх культурах на 19,6%. Ціни на ріпчасту цибулю і картоплю зросли в 3,1 і 2,8 рази відповідно. Більш ніж на половину (53,6 %) подорожчав буряк. Майже на чверть зросли ціни на моркву (28,6%) і часник (25%). Незначного подорожчання порівняно з минулим роком зазнали кріп і петрушка (19%), капуста (16,9%), солодкий перець (11,8%) і томатна паста (12%).

Реклама

"Причиною подорожчання овочів власного виробництва – картоплі, столового буряку, моркви, цибулі – є недостатня їх пропозиція на ринку. Це пов'язано з різними чинниками. Серед них, зокрема, негативний вплив на врожай овочів несприятливих погодних умов під час їх збирання, а також псування овочів на недосконалих овочесховищах", – зазначає Лупенко.