Витрати українців за час карантину зменшилися на 10% – це перше падіння споживчих витрат з 2015 року. Як стверджує Держстат, люди стали менше ходити в ресторани, кінотеатри, магазини одягу та побутової техніки. Але не до супермаркетів – на продуктах економлять в останню чергу.
Більшість, втім, обирає відвідувати ринки. Кажуть, що так можна зберегти гроші, особливо якщо робити запаси на зиму. Експерти ж попереджають: запасатися провіантом поки рано – ціни на овочі тривалого зберігання і так знизилися, а можуть впасти ще більше.
Зараз на столичному оптовому ринку картоплю продають по 6 гривень за кілограм, капусту – по 5, а цибулю можна знайти і по 3,5 гривні за кіло. Звичайно, це ціни для тих, хто купує відразу мішками.
Киянин Ігор Куценко вже вирішив зробити закупівлю на зиму. Все, що потрібно, обійшлося йому в 3 000 гривень. І добре, що у нього є машина і льох – запаси можна комфортно довезти до будинку, і проблем зі зберіганням немає. А ось парі пенсіонерів в цьому плані буде складніше. Мішки провіанту муситимуть везти в громадському транспорті, а зберігати – на балконі. Кажуть, що запаси роблять з економії – щоб не купувати овочі в супермаркеті.
Але чи правда, що в супермаркеті значно дорожче? Перевірка "Сьогодні" показала – ціни в магазині дійсно на гривню-півтори вищі, ніж на оптовому ринку. Але ж це роздріб.
До речі, в цьому магазині цибуля за рік подешевшала з 8 гривень до менш ніж 5 гривень. Дані Держстату теж кажуть, що цей овоч впав в ціні на 43% за рік. А все тому що фермери посіяли значно більше, ніж минулого року. Та й погода була сприятливою. Правда, як говорять експерти, цибуля мала б коштувати ще дешевше.
З іншими овочами – схожа ситуація. Картопля, наприклад, коштувала в 2019 році 12 гривень, а зараз – трохи менше 8 гривень. За даними Держстату, падіння ціни склало в середньому 33%.
Кілограм капусти рік тому коштував сім гривень, зараз – менше 6 гривень. За офіційною статистикою, капуста подешевшала на 30%.
А морква, за даними Держстату, зросла в ціні на 8%. Щоправда, в магазині вона однаково коштує дешевше, ніж минулого року – 5,5 гривні проти 9 гривень.
Дійсно ж подорожчали помідори й огірки. На оптовому ринку їх закуповують десятками кілограмів – для консервації.
Але експерти радять українцям не поспішати з запасами. Масовий збір моркви і капусти ще попереду – ціни можуть знизитися на 15%. А з картоплею потрібно бути обережними – фермери насамперед продають урожай з дефектами. Такий продукт не зможе довго зберігатися.
Головний фактор, що стримує інфляцію зараз – це падіння доходів українців через карантин. Простіше кажучи, у людей немає грошей. І якщо продавці підвищать ціни, то вони просто втратять своїх покупців.
Нагадаємо, раніше економіст назвав умову істотного зростання цін в Україні. Він упевнений, що принаймні до виборів можна не побоюватися істотної зміни цінників у магазинах.