Українці "проїдають" по 54 гривні на день: на що йдуть гроші

6 березня 2018, 07:13
Доходи сімей зросли на 30%. Експерти: економічного дива немає

Фото: прес-центр НБУ

За минулий рік українці стали більше заробляти і більше витрачати, про це говорять дані Держслужби статистики. Номінальні доходи середньостатистичної сім'ї зросли на 30%, а витрати – на 24%. Як і раніше більше половини заробленого йде на продукти.

Реклама

Доходи

За даними Держстатистики, за рік стало набагато більше сімей з середнім прибутком вище фактичного прожиткового мінімуму (ПМ) – тепер їх 61,8%, або 23,9 млн ос. (В 2016 році було 46,4%, або 18 млн ос.). Нагадаємо, за даними Мінсоцполітики, фактичний ПМ становив в 2017 р 3544 грн/міс. на людину. Доходи нижчим за фактичний ПМ мають 38,2% сімей, або 14,8 млн ос. (Було 53,6%, або 20,8 млн ос.). Нарешті, людей з доходами рівними або нижче встановленого ПМ (1700 грн) – 3,3%, або 1,3 млн ос. (Було 4,8%, або 1,9 млн ос.). Тим часом, в 2018 році українців чекає підвищення прожиткового мінімуму.

Головним джерелом доходів у сім'ях є праця – робота за наймом або бізнесові справи. На нього припадає майже 2/3 дохідної частини бюджету. При цьому в містах таке джерело доходів становить 64%, в селах набагато менше – всього 43%. У городян частину доходів від підсобного господарства (вирощені на дачі овочі-фрукти) дорівнює всього 2%, а у селян – 18% від усіх надходжень до перерахунку на гроші. Частка пенсій, стипендій та інших видів державної допомоги в селі і місті майже однакова – 21% і 20% відповідно. У грошах середня сім'я має 7840 грн/міс.

Витрати

Витрати одного домогосподарства в 2017 році склали в середньому 6903 грн/міс. або на 24% більше, ніж роком раніше. Тобто вважається, що середня сім'я могла відкласти в заначку 937 грн щомісяця. Витрати на харчування трохи зменшилися, але все одно на їжу йде більше половини заробленого – 50,1%. У грошах це виходить в середньому 54 грн/день на людину (в 2016 р. було 46 грн). При цьому люди з невисокими доходами харчуються на 39 грн/день, а більш заможні – на 82 грн/день. Ще чверть доходів сім'я витратила на промтовари і послуги, це приблизно стільки ж, як і рік тому, за "комуналку" люди віддають 15% доходів (ті сім'ї, у кого частка платежів за ЖКП більше 15% доходу, отримують субсидії від держави, їх середній розмір склав 357 грн/міс. – Авт.). Не змінилася частка витрат на алкоголь і тютюн: вона дорівнює 3% і на інші витрати – 7%.

Реклама

Експерти

Економісти пов'язують значне зростання доходів насамперед з підвищенням в минулому році вдвічі мінімальної зарплати до 3200 грн з 1 січня і соцстандартів, а також з осучасненням пенсій, яке відбулося в жовтні.

"Ніякого економічного дива не сталося, підвищення мінзарплати і перерахунок пенсій відразу ж знайшли відображення в зростанні доходів населення, – роз'яснив нам аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник. – Також до інших доходів громадян Держстатистики зарахувала депозити населення, розділивши всю суму банківських вкладів на кількість домогосподарств. Обсяги депозитів збільшилися, зокрема через нараховані відсотки і підвищення курсу долара".

У 2018 р Експерт не обіцяє такого великого зростання доходів населення. Вони, за словами Мельника, стануть більше насамперед через девальвацію гривні, курс якої, відповідно до закладеної в держбюджет інфляції, повинен бути до осені 29 грн/дол.

Переходимо з овочів на хліб

Згідно зі статистикою, за минулий рік трохи змінилося і меню середнього українця: люди стали їсти більше хліба, м'яса і фруктів, але менше молока, сирів, овочів, цукру. На колишньому рівні залишилося споживання риби, картоплі, яєць, соняшникової олії. Як видно з інфографіки, на їдця доводиться 8,4 кг хліба на місяць, 4,6 кг м'яса і ковбас, 1,2 кг риби, 20 яєць, 200 г картоплі, 300 г овочів і т. д. У середньому кожен з'їдає в день 2,5 кг продуктів, що, на думку дієтологів, досить по калорійності, але не збалансовано.

Реклама

Так дієтолог Борис Скачко каже, що риби потрібно їсти приблизно вдвічі більше, ніж за статистикою, картоплі та хліба на третину менше, а цукру – вдвічі менше. Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко не в усьому згоден з офіційною статистикою:

"Якщо рахувати за обсягами виробництва, то випічка хліба у нас впала за минулий рік на 7%, м'яса на 5%, звідки зростання споживання – не ясно. Постачальники кажуть, що супермаркети стали замовляти їм менше м'яса, так як його не розбирають. Середній чек в магазинах зараз зменшився всюди десь на третину, крім Києва".