Українці переходять з м'яса на дешеву курятину

11 січня 2018, 14:49
Виробництво свинини і яловичини в країні скорочується, а птиці – зростає

Фото: "Сегодня"

У раціоні українців м'ясо птиці витісняє інші види м'яса через більшої доступності за ціною. В цілому за 2017 рік ціни на м'ясо підвищилися на на 36%. Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Так, в середині 2000-х років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і в загальних обсягах споживання м'яса всіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%.

Реклама

"У 2017 році частка курятини збільшилася до 47% – в основному за рахунок яловичини. При цьому частка останньої в загальних обсягах споживання м'яса всіх видів зменшилася до 16% при раціональній нормі споживання в 25%", – зазначив завідувач відділом фінансово-кредитної та податкової політики інституту Леонід Тулуш.

За розрахунками вчених фахівців, на відміну від інших сільськогосподарських тварин поголів'я домашньої птиці, наявної в сільгосппідприємствах, у 2017 році не знизилася проти рівня 2016 року. У 2017 році тільки обсяги вирощування птиці мали позитивну динаміку – "плюс" 4,7% до 2016 року, тоді як обсяги вирощування інших видів сільськогосподарських тварин характеризуються низхідним трендом.

За словами Тулуша, такий дисбаланс у виробництві м'яса в значній мірі обумовлений недосконалістю державної фінансової підтримки у 2017 році, коли виробництво продукції птахівництва підтримувалося – у вигляді бюджетної дотації в режимі квазіаккумуляціі ПДВ і шляхом надання бюджетного відшкодування ПДВ при експорті продукції птахівництва.