Українці їдять занадто мало свинини: експерти назвали причину

8 травня 2019, 15:36
У раціоні жителів України виявилася серйозна нестача м'яса

/ Фото: AFP

Українці споживають недостатню кількість не тільки риби, але й свинини. Такі дані оприлюднила прес-служба "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ).

"При фізіологічній мінімальній нормі споживання свинини 30 кг на людину в рік, в Україні споживається лише 15 кг", – зазначили в УКАБ.

Реклама

Для порівняння, в Євросоюзі споживання свинини становить 45 кг на людину на рік, у Китаї – 40 кг, в Росії – 30 кг.

При цьому в УКАБ зазначають, що причина нестачі свинини в раціоні українців – висока ціна на цей вид м'яса.

"Люди не можуть собі дозволити купувати м'ясо за такими цінами. Для порівняння: в сусідній Польщі ціна на свинину починається з 63 грн за кг – удвічі нижче, ніж в Україні. Це при мінімальній заробітній платі в Польщі 500 євро (15 000 грн) на місяць, а середній по країні – 1100 євро (33 000 грн) на місяць", – сказано в повідомленні.

Реклама

А високі ціни на м'ясо свиней в Україні обумовлені фактичною собівартості живих свиней – 37-41 грн за кг, пояснили в УКАБ.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, Україна очолила європейський рейтинг за кількістю смертей через неправильне харчування.