Українцям не вистачає грошей на імпортну рибу

25 вересня 2017, 12:37
Змінити ситуацію можуть реформи всередині самої України, запевняють експерти

Українці їдять мало риби – удвічі менше, ніж того вимагає організм людини. Такими висновками діляться лікарі. Дієтологи припускають, що причиною проблеми стала вартість риби в Україні – ціни просто недоступні. Виправити це міг би розвиток вітчизняних рибних господарств.

Колись стерлядь була звичайною рибою для більшості українських водойм, а зараз – рідкість, каже бізнесмен Максим Мостовий. У великих обсягах вона є тільки в рибгоспах. Росте нешвидко і вимагає чимало уваги. Наприклад, давати ікру ці риби починають у 5 або 13 років. "Розводити рибу – це складний процес, оскільки вимагає багато терпіння. Багато потребує фінансової підтримки", – говорить Мостовий. Годувати і доглядати за стерляддю потрібно роками, перш ніж почнеш заробляти.

Реклама

Дещо легше ситуація з розведенням карася, товстолоба або окуня, запевняють в Держагентстві рибного господарства. Однак на полицях магазинів чи не вся риба завізна.

"Більше 80% продукції припадає на імпорт. Зокрема скумбрія, оселедець, хек, мерлуза... Фактично цей водний ресурс виловлюється за межами України і українські судна не мають доступу до цих ресурсів", – нарікає в.о. директора глав Держрибагентства Андрій Кравченко.

За його словами, змінити ситуацію можуть тільки дві новації: "Спрощення надання в оренду водних ресурсів, міханізми підтримки з боку держави – для малих і середніх господарств".

Реклама

До того ж європейський інвестиційний банк пообіцяв виділити 130 млн євро на кредити з малим відсотком для розвитку рибгоспів. Це може збільшити кількість вирощеної в Україні риби в п'ять разів. А поки громадяни вважають за краще дорогу морську продукцію.