Україна страждає від дефіциту сала

15 січня 2018, 13:27
Все імпортоване сало йде на виробництво ковбасних виробів, а на ринках продають український продукт

Фото: "Сегодня"

Імпорт сала в Україну на тліпадіння поголів'я свиней через африканську чуму склав 40-50 тис. тонн за підсумками 2017 року, і цей продукт і надалі залишиться в дефіциті. Про це повідомив керівник асоціації "Свинарі України" Артур Лоза, передають "Українські новини".

"Основними імпортованими категоріями серед продукції свинарства в 2017 році були сало і субпродукти. Україна давно відчуває дефіцит сала і імпортозалежна в цьому сегменті. Це не тенденція лише минулого року", – сказав Лоза.

Реклама

За його словами, кризову ситуацію в галузі підсилює АЧС і скорочення поголів'я, зокрема в присадибних господарствах.

"Тому ми спостерігали незвичайну ситуацію, коли вартість сала іноді зрівнювалася з вартістю м'яса на споживчих ринках в певні періоди. Ця тенденція збережеться – сало в дефіциті", – вважає Лоза.

Все імпортоване сало, за словами Лози, повністю йде на переробку, виробництво ковбасних виробів, а на продуктових ринках в основному представлена продукція для кінцевого споживання, що надходить з сегмента присадибних господарств.

Реклама

Загальний імпорт свинини (м'ясо, сало, жир, субпродукти) в 2017 році оцінюється в 95 тис. тонн, за попередніми даними, при цьому в 2016 році показник становив 78 тис. тонн. Експорт цієї ж продукції збільшився в порівнянні з 2016 роком з 9 тис. тонн до близько 15-16 тис. тонн.

Нагадаємо, в 2017 році "м'ясна корзина" подорожчала на третину, і продукт – лідер зростання цін – сало.