Поснідайте на одній з найкрасивіших столичних терас / Фото: Reuters
Під час послаблення карантину в деяких регіонах України ресторанам і кафе дозволили приймати відвідувачів у приміщеннях. Однак заклади в столиці і ще в низці областей через епідеміологічну ситуацію все ще можуть працювати тільки навинос або обслуговувати гостей на літніх майданчиках. Обмеження суттєво впливають на виручку рестораторів.
Як підрахували в компанії Poster, найскладніше сфері громадського харчування було у квітні. У цьому місяці виручка підприємств громадського харчування сягала лише 26% від лютневої, передає "Економічна правда".
Трохи краще справи йшли в травні, після послаблення карантину в другій половині місяця. Тоді відновили діяльність 70% закладів громадського харчування. Після відкриття "літників" середня виручка становила 50% від сум докризового періоду.
"За чотири тижні квітня-травня падіння обороту в невеликих ресторанах середнього і низького сегмента становило в середньому 58%, у барів – 53% порівняно з чотирма тижнями до карантину. Бургерні та кафе втратили 45% і 43% відповідно. Кафе в цей період в середньому втратили 12% від докарантинного продажу", – підкреслили в Poster.
Найменше потерпіли заклади, які й до карантину працювали тільки на доставлення, – їхня виручка просіла на 4%.
Як відомо, карантин в Україні продовжили до 22 червня, проте обмеження поступово знімають. Кафе і ресторани ще з 11 травня отримали право відкривати літні майданчики під відкритим небом і працювати навинос. А з 13 травня Кабінет міністрів послабив і ці обмеження – дозволив роботу "літників" під навісами або на верандах, а також збільшив ліміт на кількість відвідувачів за столиками (чотири людини замість двох).
Також сайт "Сьогодні" писав, за які порушення карантину карають українців. При цьому багато громадян втомилися дотримуватися всіх правил: