Чому Росія відкрила ринок для українського м'яса

14 жовтня 2014, 09:32
Експерти вважають рішення Россільгоспнагляду "політичним піаром"

Українські виробники вважають РФ ненадійним партнером. Фото: Сегодня

Після того, як в Росії виник дефіцит м'яса і ціна на продукцію за останні кілька тижнів зросла в півтора рази, Москва пішла на задній хід і частково зняла заборону на ввезення української свинини. Доступ на російський ринок отримали чотири виробники, два з яких знаходяться в Донецькій області. Однак вони поки не можуть здійснювати експортні поставки через відсутність сировини в результаті бойових дій на сході, пише "Апостроф".

Так, Россільгоспнагляд прийняв рішення відновити поставки української свинини на російський ринок. У відомстві заявили про відновлення з 9 жовтня сертифікації чотирьом підприємствам – "Салком Плюс", "Тавр-Плюс" (обидва знаходяться в Донецькій області), ВМП (Волинська область) і "Свіженька" (Чернівецька область). Таким чином, всі виробники можуть експортувати в РФ свинину без будь-яких заборон і додаткових обмежень, що з лютого 2014 було неможливо через нібито виявленого в продукції вірусу африканської чуми свиней.

Реклама

За словами президента Української асоціації свинарів Артура Лози, з 2011 року виробники нарощували обсяги поставок на російський ринок – показники експорту зросли до 24 тис. тонн, 95% припадало саме на РФ. Українським підприємствам цей ринок був цікавий перш за все через високу вартість продукції, але після вступу Росії до СОТ ціна на м'ясо впала. Скоротилися і експортні операції – до 4-6 тис. тонн, говорить Лоза. Після загострення відносин Києва і Москви поставки свинини були повністю зупинені.

Часткове відновлення експорту Лоза пояснює тим, що РФ намагається стабілізувати ціни на внутрішньому ринку. Вартість м'яса свинини всього за кілька тижнів зросла в півтора рази – до 40 грн / кг живої ваги.

"Росія закрила ринки для Євросоюзу, США, Канади, в результаті чого виник дефіцит. Вони думали перекрити попит за рахунок Бразилії, Китаю, який також є дефіцитним", – пояснює Лоза. За його словами, вказані підприємства в більшій мірі є м'ясопереробниками, але "вони можуть скуповувати свинину і відправляти в РФ в достатніх обсягах". Хоча, додає він, поки не зрозуміло, чи буде ринок вільним або Росія введе квотування.

Реклама

У той же час на українських підприємствах неоднозначно сприймають рішення РФ, несподівано відкрила свій ринок. Генеральний директор "Салком Плюс" Людмила Каравацкая відзначає, що у її підприємства була можливість поставляти готову продукцію. Однак експортувати м'ясо виробник поки не може через військові дій на сході. "У нас проблеми з сировиною. Буде сировину – будуть і поставки. Поки прогнозів ніяких немає", – уточнює вона. Директор "Свіженька-Мілк" Сергій Велущак відзначає, що планує орієнтуватися виключно на внутрішній ринок: "Чому ми повинні годувати Росію?" Директор ВМП Олександр Корнійчук розповідає, що на його підприємстві готуються відновити поставки в Росію, так як "ринок великий, ціна цікава і імпорт обмежений". Виробник може постачати на сусідній ринок до 1 тис. тонн. Однак Корнійчук додає, що ставку на Росію підприємство робити не поспішає – надто ненадійний партнер.

Тому глава Аграрного союзу Геннадій Новіков називає заяву Россільгоспнагляду політичної PR-акцією. "У зазначених підприємств не можуть бути великі обсяги поставок, зате Росія скаже, що вони відкрили для нас свій ринок", – вважає Новіков. "У нас найдорожча свинина в світі, тому це чисто політичний хід. Та й партнер такий, що сьогодні зняв заборону, а завтра знову введе. Краще працювати з Білоруссю", – погоджується директор "Еко М'ясо" Василь Шевчук.

Слід зазначити, що заборона на експорт продовжує діяти для більш великих виробників, таких як "АПК-Інвест", м'ясокомбінат "Зоря", "Зевс ЛТД" і "Конотопм'ясо". Дефіцит свинини на російському ринку експерти оцінюють в 200 тис. тонн. України виробляє близько 400 тис. тонн на рік, а обсяги споживання удвічі більше. За даними Держстату станом на 1 вересня, поголів'я свиней в порівнянні з відповідним періодом минулого року скоротилося на майже 24 тис. і склала 8150000. Тому, за словами Артура Лози, щоб не спровокувати дефіцит м'яса на внутрішньому ринку і зростання цін, обсяг експортних поставок не повинен перевищувати 10-20 тис. тонн. Хоча в останні місяці, розповідає Шевчук, споживання свинини падало через зростання цін, а українці частково перейшли на яловичину, м'ясо птиці, а деякі споживачі м'ясо взагалі замінюють овочами і фруктами

Реклама

"Ціна доходила до 30 грн / кг живої ваги, тепер знизилася до 25 грн. В Європі вартість свинини складає 18-20 грн, і вигідно було завозити звідти навіть з урахуванням сплати мит і ПДВ, – каже Шевчук.- Вище 27 грн нам не цікаво купувати українську свинину, так як у нас тільки 30% хорошого якісного м'яса, решту – з жиром".