Небезпечні продукти: що перевірки виявили у звичній для українців їжі

19 грудня 2019, 19:52
У 2019 році українці більш як 5 тисяч разів поскаржилися на якість продуктів харчування

/ Фото: Getty Images

Напередодні новорічних свят стало відомо, що протягом 2019 року під час перевірки реалізації харчових продуктів в Києві виявили фальсифікат, продукцію і сировину з перевищенням нітратів, а також заражену шкідливими мікроорганізмами. Про це заявив начальник ГУ Держслужби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів в Києві Олег Рубан.

"Сім відсотків харчових продуктів не відповідають... регламентам. У цьому році ми отримали понад 5000 відповідних звернень громадян щодо недоброякісних продуктів харчування ", – заявив Рубан.

Реклама

За його словами, список продуктів, в яких виявили фальсифікований або небезпечний для здоров'я вміст, очолили м'ясні та молочні вироби. Далі йдуть кондитерські вироби і алкоголь.

"З початку року в 248 закладах дошкільної та середньої освіти було відібрано понад 1,5 тис. зразків харчових продуктів та сировини. За результатами лабораторних досліджень, з відібраних зразків 115 (або 7,64%) мали невідповідність за мікробіологічними та іншими показниками. При цьому кишкову паличку було знайдено в 74 пробах, стафілокок золотистий – в 20, лістерію – в 3, стерини – в 4, перевищення вмісту нітратів в овочах – в 6 пробах ", – розповів Рубан.

Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що з магазинів зникнуть продукти зі звичними назвами. Українським виробникам фети, пармезану і шампанського доведеться розщедритися, щоб продукти почали впізнавати під новими назвами.

Реклама

Також ми розповідали про те, скільки витратять українці на бюджетну святкову вечерю.

А кореспонденти новин "Сьогодні" пройшлися по торгових рядах і дізналися, як зміняться ціни ближче до свят: