Криза змушує українців відмовлятися від сиру

23 листопада 2015, 13:17
Йогуртів теж стали їсти менше

Українці їдять дедалі менше дорогих продуктів, у тому числі сиру. Фото: ТАСС

Майже половина українців протягом останнього року скоротили споживання твердих сирів. Про це свідчать результати опитування, проведеного УКАБ.

Причиною цьому є зниження купівельної спроможності населення, що, в першу чергу, вплинуло на споживання більш дорогих продуктів харчування, відзначають експерти.

Реклама

Споживання йогуртів скоротило 28% опитаних.

Найменш "чутливими" продуктами до кризи, за даними опитування, виявилися сир і кефір.

Як повідомлялося, експерти прогнозують зростання цін на молочні продукти в Україні. Фахівці підрахували, що до кінця року літр молока в роздробі подорожчає на 50 копійок, сир – на 10%, вершкове масло – на 15%.

Реклама

За словами експертів, також є ймовірність зростання цін на цукор, у зв'язку з початком періоду цукроваріння і високою вартістю енергоресурсів для цукрових заводів.

Крім того, подорожчає хліб. "Зерно – це тільки 60% собівартості хліба. А у нас ще електроенергія, газ дорожчають. Так-сяк, але з вересня помінялися соціальні стандарти – змінився прожитковий мінімум, а слідом за ним мінімальна зарплата і мінімальна пенсія. Праця теж буде дорожчати", – відзначає експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Нагадаємо, за рік ціни на продукти підскочили вп'ятеро. При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік всього на 25% або на 863 грн (4343 грн за останніми даними – за вересень).