Каструля борщу в Україні подорожчала до 63 грн

2 березня 2015, 13:28
Найбільше зросли ціни на імпортні овочі

"Борщовий набір" став дорожчим. Фото: kuharka.com

Літр традиційного українського борщу коштує вже більше 20 грн. При розрахунку загальної вартості популярного страви використовувався прайс оптового ринку сільськогосподарської продукції "Столичний" (станом на 9 ранку 2 березня). Для розрахунку середньої вартості страви використовувався рецепт традиційного українського борщу (обсяг 3 літри).

Витрати на овочі (на три літри борщу):

Реклама

Капуста – 500 г = 2,60 грн/кг = 1,3 грн;

Томатна паста – 75 г = 3,94 грн;

Морква – 100 г = 3,60 грн/кг = 0,36 коп;

Реклама

Столовий буряк – 300 г = 2,60 грн/кг = 0,9 грн;

Картопля – 600 г = 2,60 грн/кг = 1,5 грн;

Часник – 20 г = 40 грн/кг = 0,8 грн;

Реклама

Цибуля – 150 г = 5,30 грн/кг = 0,9 гривень;

Перець болгарський – 150 г = 86 грн/кг = 12,9 грн;

Зелень (петрушка і кріп) – 40 г = 90 грн/кг = 3,6 грн.

Загальна сума, витрачена на овочі з розрахунку на три літри борщу становить 26,2 грн. Відповідно, на один літр – 8,7 грн.

Борщ готується не тільки з овочів, необхідні також продукти тваринного походження. Їх вартість була наступною:

М'ясо (свинина) – 400 г = 75 грн/кг = 30 грн;

Сметана – 50 г = 50 грн/кг = 2,50 грн;

Масло – 100 г = 23 грн/л = 2,30 грн;

Оцет – 10 г = 0,02 гривень;

Сало – 50 г = 47 грн/кг = 2,35 грн.

Загальна сума, витрачена на ці інгредієнти з розрахунки на 3 літри борщу становить 37,15 грн, або 12,38 грн за літр.

Таким чином, щоб приготувати трилітрову каструлю борщу доведеться викласти 63,35 грн, а один літр борщу обійдеться в 21,11 грн.

При цьому найбільше подорожчали імпортні овочі, вартість яких пов'язана з курсом іноземної валюти. Зокрема, ціни на кріп і петрушку збільшилися на 33,3%, на корінь петрушки – на 20%. Перець солодкий стоїть на 12,5% більше, ніж у грудні 2014 року. І це при тому, що в грудні він уже подорожчав на 76,5% порівняно з листопадом.

Серед овочів власного виробництва найбільше подорожчала капуста – на 18,6%. Ціни на столовий буряк і картоплю збільшилися на 6,2%, на моркву – 5,9%, а на цибулю – на 4,9%.