Справжнє масло не може коштувати дешевше 50 грн за 200-грамову пачку. Фото: REUTERS/Arnd Wiegmann
Інфляція на споживчому ринку в Україні прискорилася і наприкінці 2020 року становила 5%. Журналіст "Сьогодні" Олексій Фалін проаналізував зростання цін за останні 20 років, щоб зрозуміти – багато це чи мало. Як виявилося, нічого трагічного з цінами не відбувається:
Показник за підсумком грудня 2020 року – майже на відсоток вище, ніж рік тому. 2019-го інфляція становила 4,1%.
Але порівняно з більш ранніми роками – це зовсім не багато. Наприклад, 2014 року індекс споживчих цін підвищився майже на 30%, а 2015-го- і зовсім на рекордні 43%.
До цього серйозні скачки інфляції спостерігалися кризового 2008 року та післякризового 2009-го.
У грудні 2020 року, порівняно з показниками за листопад, інфляція прискорилася на 0,3%.
Зокрема, ціни на продукти та безалкогольні напої зросли на 1,7%:
- Найсильніше (на 16,1%) подорожчали яйця.
- На 0,9-8,3% зросли ціни на овочі, цукор, соняшникову олію, молоко і молочні продукти, хліб, продукти переробки зернових, макаронні вироби, м'ясо птиці, масло, рис, сало.
- На 1% подешевшала свинина.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,5%, що пов'язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%.
Одяг та взуття подешевшали на 4,6%.
Також нагадаємо, раніше Нацбанк знизив прогноз інфляції на 2020 рік з 4,7% до 4,1% і підвищив на 2021 рік до 6,5%. Головною причиною прискорення інфляції наприкінці цього року стане відновлення економічної активності.