"Індекс олів'є": скільки грошей доведеться витратити в цьому році на новорічне частування

30 грудня 2020, 09:30
Олів'є подорожчав трохи більше, ніж продукти в цілому за рік

Олів'є на Новий рік

Новий рік вже зовсім скоро, і господині активно запасаються продуктами до святкового столу. Сайт "Сьогодні" вирішив підрахувати, у скільки в цьому році обійдеться традиційна новорічна страва – олів'є, дорожче чи дешевше, ніж у минулому році?

"Середньостатистичний" рецепт

Обчислювати вартість олів'є – це не тільки і не стільки допомога тим, хто звик планувати сімейний бюджет, адже рецепти у всіх різні, та й не всі насправді подають цю страву до новорічного столу. "Індекс олів'є" допомагає зрозуміти, як змінилися ціни на харчі за рік. Адже до складу олів'є входять продукти з різних категорій: і м'ясні, і масловмісні інгредієнти, і овочі, і консерви.

Реклама

Різні укладачі "індексу олів'є" по-різному розраховують вартість цього новорічного салату. Аж так по-різному, що в одних цей індекс може зрости, а в інших, навпаки, – знизитися. По-перше, так відбувається через те, що за основу беруть різні рецепти. По-друге, тому, що рахують за цінами з різних джерел.

Ми вирішили розрахувати вартість олів'є за "середньостатистичними" цінами – за даними Укрстату. А ті інгредієнти, які там не виділені в окрему групу, – за даними сайту minfin.com.ua.

Визначали вартість страви за таким рецептом:

Реклама
  • 400 г вареної молочної ковбаси;
  • 300 г картоплі; 100 г моркви; 400 г зеленого консервованого горошку;
  • 100 г цибулі; 200 г консервованих огірків;
  • 4 яйця;
  • 250 г майонезу.

Виходить трохи менше ніж 2 кг.

Приємною несподіванкою стало те, що ціни на деякі продукти в складі олів'є за рік знизилися. Наприклад, за даними Укрстату, за минулий рік (з грудня по грудень) подешевшали практично всі овочі борщового набору. Цибуля- на 44%, картопля – на 34%, морква – на 11%.

Однак м'ясо-молочні вироби подорожчали. Виявилося, що яйця зросли в ціні на 13%, варені ковбаси – на 4,6%. Також піднялися ціни на консерви і майонез. У підсумку вийшло, що вартість олів'є за рік зросла на 4,2%.

Реклама

У цьому році на двокілограмовий "тазик" цього салату доведеться витратити, за нашими розрахунками, 114,41 грн. У минулому році така сама порція коштувала 109,83 грн.

Загалом виявилося, що "індекс олів'є" за рік зріс трохи більше, ніж інфляція. З грудня 2019 року по грудень 2020-го інфляція в Україні становила 3,8%. Харчові продукти за цей час подорожчали на 3,4%, повідомляє Укрстат. А олів'є – на 4,2%.

"Інфляція" новорічного столу

Ми порівняли наші розрахунки з даними інших підприємств, які розраховують "індекс олів'є". Наприклад, за даними ННЦ "Інститут аграрної економіки", в якого, втім, інший рецепт олів'є, за рік цей салат додав у вартості 13,8%. Але в підсумку в них вийшло дешевше: двокілограмова порція, за версією інституту, потягне на 106,24 грн.

До речі, Інститут аграрної економіки також щорічно рахує загальну вартість новорічного столу з традиційними стравами – олів'є, оселедець "під шубою", м'ясна нарізка, хліб, фрукти, шампанське та солодощі. За його даними, за останній рік новорічний набір подорожчав у середньому на 5,3%. Зокрема, за розрахунками ННЦ, для киян цього разу бюджетний новорічний стіл обійдеться в 1916,78 грн, а якщо є і делікатеси у вигляді ікри і червоної риби – в 2426,78 грн.

Водночас за розрахунками сайту minfin.com.ua, в якого теж свій власний рецепт олів'є, новорічний салат подорожчав за рік майже на 11%. Порція вагою 2,25 кг, за даними сайту, у цьому році коштуватиме 190,03 грн, а в минулому було 171,31 грн.

При цьому зазначимо, що сайт minfin відстежує ціни у великих супермаркетах. Інститут аграрної економіки враховує і цифри Укрстату, і ціни в супермаркетах, а також на ринках в різних регіонах.


Детальніше про те, як змінилися ціни на харчі новорічного столу, дивіться в сюжеті "Сьогодні":

Відео: Сьогодні