"Індекс олів'є": як ціни на продукти в Україні злетіли до Нового року

28 грудня 2017, 14:50
Найпопулярніший святковий салат помітно подорожчав за місяць

В Україні традиційно перед святами ростуть ціни на продукти для святкового меню. Журналісти "Сегодня" перевірили, наскільки подорожчала їжа в цьому році.

Минулого разу так званий "індекс олів'є" становили 1 грудня, і тоді набір інгредієнтів для популярного новорічного салату обійшовся в 83,5 грн.

Реклама

Експеримент в кінці грудня знову почали з покупки картоплі. Першого числа кіло картоплі коштувало 6 грн, а тепер – 7 грн. Для приготування олів'є придбали 600 грамів, що вийшло на 40 копійок дорожче, ніж на початку місяця – 4,4 грн. Втім, на ринку погодилися поступитися ці 40 копійок і за картоплю журналісти заплатили все ті ж 4 грн.

Цибуля на початку грудня обійшовся в одну гривню, а морква – в дві. Тепер же за морква заплатили 4 грн (75 копійок поступився продавець), а за цибулю – дві гривні. Соління в ціні не змінилися: за півкіло – 18 гривень. Але і в цей, і в минулий раз вдалося отримати знижку в 2 грн.

Яйця додали дві гривні – обійшлися вже в 13,5 грн. Та й ковбаси по 53 грн журналістам тепер знайти не вдалося – взяли по 85 грн. Разом із майонезом і зеленим горошком 600 грамів ковбаси обійшлися в 67 гривень.

Реклама

Всього на продукти для салату в кінці грудня витратили 106 грн. Таким чином, перед святами традиційний новорічний салат подорожчав на 23 грн.

Раніше стало відомо, скільки доведеться віддати за червону ікру до Нового року: делікатес подорожчав на 45 – 50% в порівнянні з 2016 роком. При цьому в минулому році в продажу були тільки залізні банки по 130 г. Але через подорожчання цього року більшість виробників вже почали випускати і зменшений варіант – по 100 г.

Нагадаємо, в Україні подорожчали яйця, однак експерти прогнозують, що після Нового року ціни знову впадуть.