Індекс борщу: ціни на продукти б'ють по кишені українців

21 лютого 2019, 13:00
Вартість інгредієнтів для головної української страви помітно зросла за рік

/ Фото: Олександр Яремчук, Сьогодні

Головна українська національна страва знову подорожчала – з початку 2019 року "борщовий набір" уже двічі зростав у ціні. Експерти підрахували, що торік каструля борщу коштувала дешевше.

Реклама

За даними Державної служби статистики, за рік борщ зі свининою подорожчав на 16%. Втім, у магазинах є альтернатива – наприклад, ребра домашнього виробництва коштують 104,95 грн, а заводські – вже на 11 гривень дешевше. Саме такі бере на борщ киянка Олена.

"820 грамів на 77 гривень. На дві каструлі точно вистачить", – говорить покупниця.

Для однієї каструлі борщу тільки за ребра доведеться віддати більше 35 гривень, при цьому дорожчає не тільки м'ясо. Киянка Людмила Грищенко підрахувала, що останній раз каструля борщу коштувала для її бюджету не менше, ніж сотню гривень.

У лютому 2019 року п'ятилітрова каструля борщу коштує господині не менше 82,73 грн. Минулої зими ціна ледь дотягувала до 65 гривень. Таким чином, подорожчання за рік становить 17 гривень.

Реклама

"Капуста подорожчала, буряк морква ... Не кажучи вже про м'ясо. Дуже накладно виходить", – зазначає Людмила.

Читайте також:

Як пояснює економіст Ігор Гарбарук, ціни ростуть через високу вартість зберігання овочів.

"Зберігання у нас в Україні не налагоджене. Переважна кількість інгредієнтів псується, відповідно зростає їхня вартість. Інших факторів, які могли б вплинути на вартість борщу, зараз немає", – вважає експерт.

За кілограм найдешевшої цибулі в магазинах зараз просять 22 гривні. Кіло моркви – 11 гривень. Капуста, яка торік продавалася по чотири гривні за кілограм, тепер коштує всі 17 гривень. Ціни на картоплю сягають 12-20 гривень.

Реклама

Втім, у другій половині лютого ціни на овочі для борщу почали знижуватися. Найпомітніше подешевшав буряк, а найменше – цибуля.