Девальвація в Україні вдарила по цінах на продукти

16 вересня 2014, 08:44
У всьому світі при цьому їжа дешевшає

Продукти в Україні стали дорожчими / Фото: Сергій Ус

Індекс цін на продукти харчування Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) досяг чотирирічного мінімуму за підсумками серпня. Про це йдеться в звіті ФАО. Середнє значення індексу продовольчих цін склало в серпні 196,6 пункту. Це на 7,3 пункту (+3,6%) менше, ніж у липні, і на 7,9 пункту (+3,9%) – ніж у серпні 2013-го, пише "Капитал".

Як свідчать дані експертів ФАО, індекси всіх підкатегорій продовольства, крім м'яса, в серпні помітно впали. Зокрема, індекс цін на зернові склав 182,5 пункту, що на 24,2 пункту (11,7%) нижче показника серпня 2013 Індекс цін на рослинні олії знизився в серпні на 15,2 пункту (8%) до серпня 2013 – до 166,6 пункту. Це мінімальний показник з жовтня 2009 р. "Падіння відображає структуру цін на пальмову олію, які йшли на спад в результаті хороших врожаїв олійних культур в Південно-Східній Азії і більш низького імпортного попиту з боку Китаю та Індії", – зазначають у звіті ФАО.

Реклама

Середнє значення індексу цін на цукор склало 244,3 пункту, що на 2,2 пункту (1%) вище показника серпня 2013 Ціни злегка просіли на очікуваннях хороших урожаїв тростини і буряків в Індії, Євросоюзі та Росії. Крім цього, знижувальний вплив на світові ціни робить зменшення імпортного попиту з боку Китаю. А скорочення виробництва цукру в Бразилії не змогло компенсувати зниження цін.

Найбільше подешевшала молочна продукція: за рік індекс впав на 46,8 пункту (18,9%) – до 200,8 пункту. Причина цього, на думку ФАО, – зростання пропозиції на зовнішніх ринках і падіння попиту на цю групу товарів з боку імпортерів. Велику роль зіграла Росія, яка в серпні заборонила імпорт молочної продукції. Ще одна причина падіння цін – зниження закупівель сухого молока його найбільшим імпортером – Китаєм. Середнє значення індексу цін на м'ясо, на відміну від попередніх позицій, зросла і склало в серпні 207,3 пункту, що на 25 пунктів (14%) вище за минулорічний рівень. Це пояснюється підвищенням цін на яловичину в Австралії, де йде ремонт стада. У зв'язку з цим скоротилися експортні поставки при високому попиті в країнах Азії, зокрема, в Китаї. Середнє значення котирувань на м'ясо птиці змінилося незначно, а котирування свинини і баранини дещо впали, наголошується в звіті.

Реклама

Україна не в тренді

Здешевлення їжі Україну не торкнулося. За даними Державної служби статистики, індекс цін на продукти харчування в країні в серпні виріс на 13,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Наприклад, хліб в середньому подорожчав на 14,5%, макарони – на 14,3%, м'ясо і м'ясопродукти на 14,8%, риба – на 22,7%, молоко – на 11,1%, сир – на 11, 3%, масло – на 13,5%. Лідерами зі зростання вартості стали цукор, який подорожчав на 54,2%, фрукти – на 41,7% і яйця – на 20,6%. Ціни впали тільки на овочі – на 19,6%.

Таким є вплив девальвації, пояснює директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький. "Продовольство дешевшає в доларах, ми купуємо за гривні. Якщо порівняти падіння світових цін, припустимо, по ФАО, 3,6%, і девальвацію української валюти на більш ніж 40%, отримаємо 36%, які все одно комусь потрібно погашати", – додає він.

Реклама

Виняток становлять експортно орієнтовані культури. Наприклад, на український ринок зернових істотно тисне світова кон'юнктура, адже Україна – один з найбільших експортерів, при величезних врожаях орієнтація на світовий ринок неминуча. "На тлі падіння світових цін внутрішні ціни в Україні за рахунок зростання курсу долара залишилися на колишньому рівні і навіть місцями дещо зросли", – говорить керівник аналітичного відділу "Консалтингової компанії ААА" Марія Колесник. Те ж стосується і сегмента рослинних масел, де Україна – на лідируючій позиції в світі.

За словами гендиректора консалтингової компанії Pro-Consulting Олександра Соколова, крім девальвації, на ріст цін впливає також рівень насиченості того чи іншого сегмента продукцією. "Подорожчання відбувається в основному в дефіцитних сегментах – коли брак продукції на внутрішньому ринку заміщується імпортом", – зазначив він.

Експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Аліна Жарко прогнозує, що продукти в Україні дорожчатимуть і далі. "Зростання цін на свинину складе 3-4%, оскільки внаслідок коливань курсу гривні імпорт свинини в серпні склав всього 1,1 тис. тонн, а за вісім місяців скоротився в 4,4 рази", – додала вона. Яловичина подорожчає менше – на 2-2,5%.

В молочному сегменті здешевлення очікувати не варто, незважаючи на перенасичення ринку після ембарго Росії, впевнена Колесник. "Виробники не готові втрачати маржу, вони воліють диверсифікувати випуск продукції", – підкреслила експерт. І тільки ціни на овочі, яких цього року зібрали багато, продовжать знижуватися.