Девальвація зіграла на руку українським виробникам свинини

10 липня 2014, 08:33
Імпорт м'яса різко скоротився, а ціни вирівнялися

Українські виробники свинини заробляють на девальвації. фото allwomens.ru

На тлі скорочення імпорту українські свинарі нарощують внутрішнє виробництво і збільшують експорт. Так у першому півріччі імпорт свинини зменшився майже в чотири рази – до 18,9 тис. т, а в грошах – на 430% (до $ 48,7 млн), пише "Капітал".

Бразилія скоротила поставки в Україну, але все одно залишилася лідером з 43%. "Українські імпортери не поспішали замовляти великі партії в Бразилії через складну і непрогнозовану ситуації", – пояснює експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Аліна Жарко.

Реклама

Цим фактором скористалися вітчизняні свинарі і наростили виробництво. Дані за півріччя не підрахували, але за січень-травень свіжої свинини було виготовлено 91,96 тис. т, що на 13% більше показників 2013 р., а мороженої – на 12% (до 4,6 тис. т).

Україна експортує мало свинини, але підсумки першого півріччя показали зростання на 11% – до 1,8 тис. т ($ 5,6 млн). Місце найбільшого покупця зайняла Молдова, змістивши Росію.

У 2014 р. імпорт свинини скоротиться удвічі порівняно з минулим роком – до 120 тис. т, прогнозує президент Асоціації свинарів Артур Лоза. Свинарям ці перспективи на руку, а ось на переробниках позначаться негативно.

Реклама

"Багато м'ясокомбінатів знижують виробництво ковбасних виробів, а деякі невеликі заводи навіть закриваються", – нарікає Жарко. Лоза пояснює, що імпортна сировина до девальвації була дешевшою, а сьогодні ціни практично зрівнялися. "Ціни на свинину в Польщі коливаються в межах 5,4-5,8 польських злотих (20-22 грн) за кілограм живої ваги, вітчизняна свинина коштує близько 22-24 грн. Якщо додати витрати на логістику, вийдемо на внутрішні ціни", – пояснює експерт.

Генеральний директор м'ясокомбінату "Ятрань" Андрій Яркович каже, що для виробництва ковбас необхідний певний вид сала – тугоплавке, яке в Україні виробляють лише деякі виробники. "Якщо говорити про фермерські господарства, то у них сало м'яке, для переробки воно не підходить", – уточнює він. Саме з цієї причини переробники зацікавлені в поставках свинини за кордон навіть при однаковій з вітчизняним ринком ціною.

"Ми забезпечуємо себе імпортною, а саме найчастіше польською свининою, ввезення якої нещодавно відновили", – говорить генеральний директор м'ясокомбінату "Ювілейний" Ярослав Карелко. Він зазначає, що Польща – найвигідніший постачальник через зручну логістику.