Що українці мажуть на хліб вранці: чому вершкове масло б'є цінові рекорди

28 травня 2018, 09:41
Молока в маслі стає все менше, а ціна – не падає

І коштує дорого, і на хліб не намажеш. Вершкове масло в Україні б'є цінові рекорди. За минулий рік на третину подорожчало, але при цьому кількість вершків в ньому тільки зменшується. Парадокс. Тим більше, коли на упаковці читаєш – стовідсотковий молочний продукт.

Журналіст купив сир, масло, згущене молоко в найближчому магазинчику і відправився перевіряти – що ми мажемо на хліб вранці. А заодно і пояснити: чому молока там менше, а ціна – не падає?

Реклама

У звичайних супермаркетах ціна вершкового – від 35 гривень за пачку. Але чи можна прямо біля прилавка перевірити – масло з молока або упереміш з пальмовою?

"Це досить просто визначити. Беріть масло з морозильної камери. Якщо це масло має консистенцію каменю – найімовірніше, це – справжнє масло", – говорить Лариса Бойченко, гастроентеролог, дієтолог.

Ще спосіб – ціна. Щоб зробити кілограм масла, потрібно близько 20 літрів молока. Його купують в середньому по 8 гривень за літр. Тому вартість сировини складе близько 150 грн. Плюс – робота людей, витрати на паливо, енергію, доставку і рекламу. В середньому отримуємо 250-300 грн за кілограм.

Якщо на вигляд сир як сир, порахуємо вартість.

Реклама

В середньому на один кілограм йде приблизно 10 літрів молока. Це – 80 грн. Однак технологія передбачає тривалу витримку, наявність площ для складування, знову ж таки витрати на оплату праці, паливо, рекламу.

"Якщо сир коштує менше, ніж 150 грн/кг, сьогодні, так, це – дорого, але є хоч якась надія, що він – натуральний. Якщо менше – навряд чи", – говорить експерт.

І – згущене молоко. Зі звичайного супермаркету. Але і тут можна потрапити в халепу: замість знайомих з дитинства ласощів – дешевий сурогат. А все через етикетки. Однакові – і на якісному молоці, і на поганому.

Навіть технолог Олександр Савченко не відразу звернув увагу на підміну. Так нечесний виробник маскує свій продукт з рослинними жирами під справжній, молочний.

Реклама

Але навіщо виробники використовують рослинні жири?

"Якщо кілограм молочного жиру у нас там приблизно 200 грн. коштує. Тож пальмова олія може коштувати 20 грн", – пояснює експерт.

До того ж молочні ріки в Україні пересихають. І хоча експорт молокопродуктів б'є рекорди, все це тимчасово. Поголів'я худоби скорочується і якісної сировини не вистачає.

Тому виробники хитрують – замінюють молочний жир – рослинним, часто забуваючи попередити про це покупця. А рентабельність зашкалює.

Тим часом, в Україні існує закон про захист споживачів, в якому чітко сказано, що маркування повинно відповідати тому продукту, який є.

А ще є закон про молочні продукти, який забороняє додавати що-небудь, крім молока, в сир або масло.

Журналісти віддали в лабораторію "Укрметртестстандарту" згущене молоко, вершкове масло і твердий сир. У ці продукти виробники нерідко додають рослинні жири, замінюючи молочну сировину.

Поки лабораторія проводить дослідження, журналісти відправляються на одне з молокопереробних підприємств. Шукати пальмову олію.

Робота – цілодобово, асортимент на будь-який смак. Тут виробляють згущене молоко. Процес повністю автоматизований. Техніка і технологія – на вищому рівні. Аналіз сировини проводиться ще в молоковозі. Тому фахівці лабораторії до приїзду машини вже знають показники.

Продукція з рослинними жирами тут теж є. Але про це чітко сказано на упаковці. А значить, споживач точно знає, що у нього в руках, і сам вирішить – купувати це чи ні.

Прийшов час дізнатися результати аналізу сиру.

У купленому журналістами сирі не виявилося жодного грама молочного жиру. Тобто такий продукт називати "сиром твердим" просто неможливо.

Висунути претензії нікому. Чеки в магазині не видавали. Як і документи на сир.

Тим часом, в Україні є кому стежити за якістю продукції. Держпродспоживслужба. У відомстві з такою складною назвою повинні притягнути до відповідальності нечистих на руку ділків! Журналісти звернулися туди з проханням прокоментувати ситуацію з фальсифікатом. В очікуванні відповіді дізнаємося, чи є в зразку вершкового масла вершки.

Однак "маслом" його теж назвати не можна. Це – спред, в якому всього лише 40% молочного жиру і 60% – всіх інших.

Запрос показать процесс производства этой жировой смеси руководство завода в Житомирской области проигнорировало. Пришлось прибегнуть к помощи тайного агента.

В цехе по производству масла сливочного – печи для плавки пальмового. И директор предприятия якобы не знает – что находится в этих ваннах.

Агент замечает упаковки от пальмового масла. Директор проявляет находчивость. Говорит – просто для себя, для внутренней работы.

Грязь, смрад и ржавое оборудование! Здесь готовят то, что нам продают как сливочное масло.

Может, и сгущёнка из набора журналистов – подделка?

Между тем, оказалось, что оно действительно – сгущенное молоко. Единственный продукт – не фальсифицированный.

К сожалению, в Госпродпотребслужбе так и не дали интервью о борьбе с фальсификатом молочной продукции – обошлись отпиской в которой отмечается, что использование пальмового масла в Украине не запрещено. Производитель просто должен указывать это на этикетке.

Так что если добавки в масле есть, а подсказки на этикетке нет, то дальше – как у классика. Помоги себе сам. Во-первых – цена. Если очень низкая – должна

Запит показати процес виробництва цієї жирової суміші керівництво заводу в Житомирській області проігнорувало. Довелося вдатися до допомоги таємного агента.

У цеху з виробництва масла вершкового – печі для плавки пальмового. І директор підприємства нібито не знає – що знаходиться в цих ваннах.

Агент зауважує упаковки від пальмового масла. Директор проявляє винахідливість. Каже – просто для себе, для внутрішньої роботи.

Бруд, сморід і іржаве обладнання! Тут готують те, що нам продають як вершкове масло.

Може, і згущене молоко з набору журналістів – підробка?

Тим часом, виявилося, що воно дійсно – згущене молоко. Єдиний продукт – Не фальсифікований.

На жаль, в Держпродспоживслужбі так і не дали інтерв'ю про боротьбу з фальсифікатом молочної продукції – обійшлися відпискою, в якій зазначається, що використання пальмової олії в Україні не заборонено. Виробник просто повинен вказувати це на етикетці.

Отже, якщо добавки в маслі є, а підказки на етикетці немає, то далі – як у класика. Допоможи собі сам. По-перше – ціна. Якщо дуже низька – має насторожити. По-друге, купувати продукцію перевірених марок в перевірених магазинах. І завжди вимагати чек.

Ну і ще порада, яку дають багато експертів, але яку складно застосувати. Якщо хочеш поснідати справжнім маслом і сиром – зроби його сам.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як легко намазати на хліб замерзле вершкове масло. Ми також розповідали, як правильно зберігати твердий сир . Крім цього, ми повідомляли, чим корисне вершкове масло.