Що відбувається з цінами на овочі в Україні

14 липня 2014, 13:18
Порівняно з минулим роком "борщовий набір" став дорожче майже в 1,5 раза

"Борщовой набір" дешевшає у сезон, але загалом овочі дорожчають / Фото: Григорій Салай

У червні, порівняно з травнем 2014, середні роздрібні ціни овочів "борщового набору" знизилися на 5,8%. Його вартість становила 13,38 грн, проти травневої ціни у 14,21 грн. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

Унаслідок достатньої пропозиції на ринку ціна на капусту нового врожаю знизилася на 26,2%. Майже на чверть подешевшали солодкий перець (26,5%) і зелені культури власного виробництва (23,1%), а часник – на 12,5%. Ціни квасолі і кореня петрушки залишилися без змін.

Реклама

Разом з тим зросли ціни на овочі врожаю цього року, яких ще недостатньо на ринку. Зокрема, ціна моркви збільшилася на 82,6%, столового буряка – на 64,7%. На чверть – на 25,4% – подорожчала картопля, на 4,8% – ріпчаста цибуля.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, порівняно з червнем 2013 року, коли "борщовий набір" коштував 9,56 грн, у червні 2014 середні роздрібні ціни овочів "борщового набору" на продовольчих ринках України підвищилися на 40%.

За словами експерта, найбільше зросли ціни на цибулю – в 3,9 раза, картоплю – в 3,4, моркву – в 2,8, столовий буряк – у 2,6 раза. Квасоля подорожчала на 81,8%, капуста – на 9,9%. Солодкий перець подешевшав на 5,1%. Ціни на кріп і петрушку не змінилися.

Реклама

За прогнозами Інституту аграрної економіки, у липні 2014 року відбудеться подальше здешевлення овочів "борщового набору". Така тенденція спостерігалася і в попередні роки. Зокрема, у липні 2012 року ціни були нижчі від червневих на 12,6%, а у 2013 – на 13,1%, повідомив Лупенко.