120 років тому 8 серпня було запатентовано холодильник. "Донецькі енергетичні послуги" діляться порадами, як охолоджувати їжу і напої та заощаджувати на електроенергії.
Фахівці компанії-постачальника постійно консультують споживачів з питань енергоефективності. Холодильник – чи не єдиний прилад, який працює в оселі 24/7. Щоб зменшити суму в платіжці за світло, важливо серйозно підійти до вибору і розташування побутової техніки:
- встановлюйте холодильник на відстані від плити й обігрівачів – в іншому випадку для роботи прилад витрачатиме більше електроенергії;
- холодильник має стояти у тіньовій частині приміщення, де на нього не потраплятимуть прямі сонячні промені;
- ідеальне місце для холодильника – біля внутрішньої стіни кімнати, але не впритул;
- при купівлі звертайте увагу на клас енергоефективності: побутова техніка класу "А" або "А+" дозволяє зменшити споживання енергії на 30-50% порівняно з приладами класу "В".
Допоможуть заощадити й правильне використання та обслуговування:
- ставте у холодильник їжу, охолоджену до кімнатної температури, а не гарячу, тільки зняту з плити;
- не залишайте дверцята відчиненими надовго;
- розморожуйте холодильник двічі-тричі на рік, щоб не утворювалася крижана кірка;
- стежте, щоб температура в кухні не перевищувала +30 градусів (в ідеалі +18-20): через спеку холодильник споживає вдвічі більше електроенергії;
- перевіряйте ущільнювач на дверцятах, щоб він не був зношений, у разі потреби – замініть на новий.
Холодильник не належить до найенергоємніших приладів. Але цей "трудівник" підключений до мережі цілодобово. Перехід на "нічний" тариф на електроенергію дозволяє сплачувати удвічі менше за роботу холодильника з 23:00 до 7:00.
Раніше новини "Сьогодні" розповідали, як випускниця енергоефективної школи навчилася зберігати природні ресурси і залучає до цього рідних: