Центробанк Росії знизив ключову ставку і чекає, що інфляція сповільниться

30 квітня 2015, 14:02

У російському регуляторі готові і далі знижувати ставку

Рада директорів Центробанку Росії (ЦБ РФ) прийняв рішення знизити ключову ставку від 14 до 12,5 відсотка. ЦБ РФ чекає, що зростання цін сповільниться: до квітня 2016 інфляція складе 8 відсотків, а в 2017-му вийде на цільовий показник в 4 відсотки.

Реклама

"У міру подальшого ослаблення інфляційних ризиків Банк Росії буде готовий продовжити зниження ключової ставки", – сказано в повідомленні.

Регулятор відзначає, що на 27 квітня інфляція в Росії в річному вираженні досягла 16,5 відсотка. Це обумовлено короткостроковими факторами: ослабленням національної валюти в кінці 2014 року і санкціями. Зараз зростання цін стримує зниження споживчого попиту і скорочення реальних доходів населення. Центробанк прогнозує подальше зниження споживчої активності за рахунок зменшення зарплат, зростання безробіття та неповної зайнятості.

Наступне засідання ради директорів ЦБ, присвячене ключовий ставкою, відбудеться 15 червня.

16 грудня 2014-го Центробанк на тлі різкого ослаблення рубля підвищив ключову ставку від 10,5 до 17 відсотків. Після цього в ході біржових торгів євро пробив позначку 100 рублів, долар – 80. Цей день стали називати "чорним вівторком". З тих пір регулятор послідовно знижує ключову ставку.

В тренді
Ринок палива – наскільки подорожчає бензин до кінця квітня

Реклама

Ключова ставка ЦБ РФ є одним з основних інструментів грошово-кредитної політики. Під цю ставку регулятор видає банкам кредити. Показник впливає на формування ставок за позиками в кредитних організаціях, а також на рівень інфляції.

В Україні облікова ставка зараз знаходиться на рівні 30%.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти