В Україні підвищилися ціни на всі види м'яса. Вартість свинини збільшилася майже на 4%, а курятини – на 20%. "Сегодня" вирушили на ринок, щоб з'ясувати, як змінилися ціни на продукти в квітні.
Олександр продає овочі на ринку. Зізнається, що торгівля продуктами з борщового набору нині досить слабка.
"Морква – близько 10 грн за кілограм. Буряк – 9-9,5 грн на сьогоднішній день. Вона якісна, стандартна ... Капуста зараз підросла. Зараз 17 грн за кілограм оптом. Я не знаю, скільки борщ коштуватиме!" – підкреслив він.
Аскер продає цибулю і просить 12 грн за кіло. За його словами, ціна в березні-квітні стабільна.
"Ціна однакова ... Місяць-два по 12 грн продаю ... Поставка з Узбекистану, тому що свою цибулю продали", – пояснив він.
Журналісти також проінспектували ряди з яблуками.
Продавчиня Світлана розповіла, що привезла урожай з Вінницької області.
"Яблука Айдаред по 5 грн. Не дорожчатимуть, бо збуту немає у нас ... Дешевше вже нікуди. Їх немає сенсу вирощувати. Просто треба вирубати все", – поскаржилася вона.
Журналісти вивчили ціни і на продукцію в м'ясному павільйоні. Яловичина – від 115 до 161 грн. Реберця – по 65 грн за кіло. Свинина – дешевше.
"Задня частина коштує 100 грн. Лопатка – 95 грн. Реберця – 100 грн ... Яка була ціна, така і залишилася", – сказала продавщиця Алла.
Незмінними залишаться цінники на курятину – принаймні до Великодня. Зараз кілограм курячих ніжок продають по 38 грн.
Раніше глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив, що за підсумками січня-лютого 2019 року м'ясний кошик подорожчав на 12% – його вартість на 1 березня становила 692,6 грн. До нього увійшло по кілограму курячого філе і тушки, свинини, сала, яловичини і вареної ковбаси першого ґатунку, мороженої риби і десяток яєць.
Раніше експерт розповів, що м'ясний кошик за підсумками 2018 року подорожчав на 11% – з 518 грн до 575 грн. Однак тоді аналітики включили до нього по кілограму курячих тушок і філе, свинини, сала, яловичини і вареної ковбаси першого ґатунку.