В одному з найпопулярніших цитрусів зими, апельсині, крім вітаміну C, українці знаходять загадкові живі організми. Хто вони і чим загрожують здоров'ю наших співвітчизників?
Апельсин – улюблений фрукт киянки Наталії Марш. Тричі на тиждень жінка робить стратегічні запаси цитрусів для всієї родини. Але коли придбала їх востаннє, була шокована:
"Очистила, а всередині там був сюрприз, живність. Вони якось так розташовувалися по різних частинах апельсина, але загалом, в центрі. Тому, що ось прямо вони так вивалювалися звідти, коли я його відкрила".
Наталя вирішила не повертати в супермаркет апельсини з личинками. Але любов до імпортних апельсинів у жінки зникла надовго:
"Апельсини поки що не купувала, сьогодні була в магазині, купила яблука двох видів, банани, але не апельсини".
І цей випадок – не поодинокий. На форумах і в соціальних мережах українці активно викладають фото цитрусових з живністю. Зазвичай це личинки заморських метеликів і мух. Олена Мелешко, продавець з 20 річним стажем, розповідає, що вони можуть з'являтися в плодах під час дозрівання або від неправильних умов зберігання:
"Кілька разів пустили в холод, в тепло, в холод, в тепло і якщо апельсин не був оброблений хімією, зсередини, в ньому, звичайно, буде утворюватися".
Жінка радить: щоб не придбати плід з хробаками, насамперед – огляньте його. Помітили неприродні горбики? Не кладіть у кошик. Але як вибрати якісний, стиглий і смачний?
Новини "Сьогодні" вирушили на закупівлю. Придбали п'ять апельсинів різного кольору, розміру і країни походження. З ними йдемо до відомого шеф-кухаря Євгена Чернухи. Для нього хороші апельсини запорука гарного смаку страви. Експерт радить звертати увагу і на запах. Так можна визначити: апельсин дозрівав на дереві або на складі.
Євген Чернуха, шеф-кухар:
"Є апельсини, які повністю без запаху, а є ті, які мають чіткий цитрусовий запах апельсина. З п'яти апельсинів тільки один пахне саме явним цитрусовим запахом".
Враховуйте і хвостик: якщо він сухий, то і апельсин буде соковитим і солодким. Розмір теж має значення. Зазвичай великі плоди мають товсту шкірку. Також кухар радить трохи натиснути на плід. Якщо він проминаєтся під пальцями, немов вата – не варто брати. Кухар наочно показав, які апельсини коштують уваги, а які – ні. Повний рейтинг ви можете побачити в відео на початку статті. А ми заглянули всередину. І дійсно, гладкий апельсин з сухим хвостиком і сильним запахом виявляється солодким, соковитим і без черв'яків.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україну завезли заражені салат і помідори. Митниця зупинила нашестя комах, які переносять небезпечні вірусні захворювання.
Варто зазначити, 2 лютого 2019 року в Україні набув чинності закон про нові правила проведення фітосанітарної експертизи. Ухваленим законом визначається, що тепер оцінку рослинної продукції для підтвердження її карантинної безпеки зможуть проводити не тільки державні, а й приватні лабораторії.