В Україну активно везуть мандарини: попит на фрукти різко виріс

29 грудня 2019, 08:11

Перед Новим роком українці купують в три рази більше мандаринів, ніж зазвичай

В Україні подорожчала фруктова корзина до Нового року, але мандарин все ще підтверджує звання головного фрукта зимових свят. Саме перед Новим роком українці купують мандаринів утричі більше, ніж зазвичай. Таку тенденцію відстежили постачальники.

Реклама

Через ажіотаж ростуть і ціни на мандарини. Новини "Сьогодні" з'ясовували, наскільки якісні цитрусові потрапляють в Україну, звідки везуть фрукти і чи є небезпека отруїтися нітратами, що містяться в мандаринах.

Мандарини в Україну прибувають в величезних контейнерах – протягом двох тижнів після того, як їх зібрали.

"Зазвичай на верхніх кришках пишеться калібр", – пояснює "Сьогодні" керівник напрямку розвитку оптової плодово-овочевої бази в Полтаві Кирило Циганенко.

В Україну мандарини везуть з Туреччини, Єгипту, Іспанії та Грузії. Найбільше на наших прилавках – турецьких мандаринів. Найпопулярніший сорт – "Сацума".

"Це той сорт, до якого звикли наші дідусі, бабусі, мами, тата. За смаком він схожий на грузинський мандарин. Тільки він якісніший. У Туреччині його трохи по-іншому обробляють. Тобто він має більш товарний вигляд, блискучий, гарненький, красиво упакований", – говорить Циганенко.

Читайте також: Свято днаближається: в Україні з'явилися мандарини власного виробництва

Реклама

Такого поняття, як неврожай мандаринів, – не існує, пояснюють кореспондентам "Сьогодні". На ціну впливає сезонність і погода. Коли в Туреччині період дощів, мандарини набирають вологу, і багато з них псуються. Щоб мінімізувати збитки, постачальники піднімають ціну. "Сьогодні" попросили представника бази розповісти, як вибрати свіжий і солодкий плід.

"Який мандарин свіжіший, ви не зрозумієте", – говорить Циганенко, але при цьому пояснює, як вибрати солодкі мандарини.

Перед Новим роком, прогнозують на оптових базах, ціна дещо зросте. Саме тому, що українці в ці дні купують утричі більше мандаринів, ніж зазвичай.

"Сьогодні" беруться перевірити в лабораторії – наскільки якісні мандарини продають українцям. В Україні, згідно із законом, перевіряють тільки зовнішній вигляд мандаринів. Якість фруктів контролюють ті країни, звідки прибуває товар. "Сьогодні" замовляють в лабораторії власне дослідження – перевірку на вміст нітратів. Це недорого – 58 грн.

"Потрібно почистити мандарин, неїстівні частини здебільшого не досліджуються", – пояснюють "Сьогодні" в лабораторії.

Кілька хвилин, і апарат видає – 11,6 мг нітратів на кілограм ваги.

"Немає гранично допустимої норми концентрації, до якої ми могли б прив'язати цей показник і зробити якийсь висновок певний", – пояснює завідуюча лабораторією Госпродпотребслужби в Полтавській області Тамара Матвієнко.

Але можемо порівняти показники з даними по інших продуктами. Наприклад, гранична норма нітратів для кавунів – 60 мг/кг. Для ранньої капусти 900 мг/кг, для помідорів – менше 900 мг/кг.

Реклама

Масово завозити мандарини в Україну будуть до квітня. Перед Великоднем українці традиційно наїдаються цим фруктом, і потім попит на мандарини падає.

Нагадаємо, раніше новини "Сьогодні" вирішили розібратися, як в порівняноз минулим роком змінилися ціни на базові продукти.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Новини партнерів

Загрузка...

Новини партнерів

Загрузка...
загрузка...

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти