В Україні затвердили нові норми природних втрат зерна і продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах і зернопереробних підприємствах, а також порядок їх розрахунку. Про це інформує прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів на тлі повідомлень про те, що аграрії в усіх областях України вже зібрали 28 млн тонн ранніх зернових і зернобобових.
Відповідний наказ Міністерства аграрної політики і продовольства від 12 червня 2019 року зареєстрований в Міністерстві юстиції 5 липня.
У повідомленні говориться, що природні втрати зерна при зберіганні виникають за рахунок біологічних і механічних факторів, зокрема при розвантаженні і навантаженні зерна.

"Наказ встановлює єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна і продуктів його переробки, списання норм природних втрат", – додали в Держпродспоживслужбі.
Згідно з повідомленням, оскільки Податковий кодекс не передбачає самостійного визначення суб'єктами господарювання норм природних втрат зерна, їх твердження дозволить зерновим складам і зернопереробним підприємствам без витрат працювати на базі діючих програм бухгалтерського обліку і автоматичних інформаційно-аналітичних комплексів обслуговування цих підприємств.
Раніше новини "Сьогодні" писали, що заключний звіт Державної служби статистики зі збору врожаю 2018 року підтвердив подолання історичної для України межі виробництва зерна у вазі після доробки – 70,057 млн тонн за врожайності 47,4 ц/га.
При цьому Україна за підсумками 2018/2019 маркетингового року (липень – червень) поставила на зовнішні ринки рекордні 50,4 млн тонн зернових, зернобобових та борошна.
У свою чергу прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що аграрії здатні значно поліпшити стан української економіки: