В Україні продовжує знижуватися виробництво свинини. Так, випуск свіжого або охолодженого м'яса свиней в травні 2018 року впав порівняно з травнем-2017 на 6,3%, до 18 тис. тонн.
Втім, як свідчать дані офіційної статистики, порівняно з квітнем 2018 року виробництво свинини зросло на 12,3%.
Всього за перші п'ять місяців 2018 року в Україні вироблено 82,9 тисячі тонн свіжого або охолодженого м'яса свинини.
Нагадаємо, Україна також "просіла" в торгівлі свининою: експорт різко впав, а імпорт зріс ушестеро. Найактивніше Україна цей вид м'яса купляє у Нідерландів, звідки за п'ять місяців було поставлено продукції на 2,2 млн доларів.
Крім того, Україна купує в 22 рази більше сала, ніж продає. Основними імпортерами сала до України стали Польща і Німеччина. За січень-травень 2018 року Польща завезла 5,9 тис. тонн сала, Німеччина – 5,2 тис. тонн сала.
Падіння "свинячих" показників пов'язане з тим, що українські аграрії вважають свинарство невигідним – на вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати. Дефіцит вітчизняного м'яса покривається імпортом.
За даними Держстату, поголів'я великої рогатої худоби в Україні 2017 року становило 3,63 млн голів, що на 1,5% менше, ніж 2016 року. Найсильніше скоротило поголів'я свиней – на 8,2%, до 6,12 млн голів. Поголів'я овець та кіз зросло на 0,1% – до 1,32 млн голів, птиці – на 1,7%, до 205,1 млн голів. З початку 2018 року також ще спостерігається скорочення поголів'я свиней – на 6,3%.