Надходження сировинного молока сорту "екстра"на переробні підприємства України 2019 року зросло до 710,3 тис. тонн, або на 21,5%. Про це повідомила пресслужба Асоціації виробників молока (АВМ).
Переробні підприємства минулого року отримали на 124,1 тис. тонн більше сировини екстра-сорту, ніж рік тому. Традиційно постачальниками сировини цього сорту були виключно сільськогосподарські підприємства.
"Зростання загального валу сировини екстра-класу є позитивним сигналом і свідчить про те, що, незважаючи на складну ситуацію в галузі, підприємства працюють над поліпшенням якості молока", – розповів аналітик АВМ Володимир Андрієць.
Він додав, що 2019 рік став найуспішнішим в сенсі зростання виробництва сировини екстра-сорту – його частка в структурі надходжень молока від підприємств 2019 року зросла до 27,2% з 21,6% 2018 року.
Як зазначив Андрієць, виробники молока розуміють, що витрати на поліпшення якості молока окупаються. До того ж, до підвищення якості сировини спонукають нові норми з безпеки молока і молочних продуктів, які набули чинності минулого року.
Згідно з ними, все здане на переробку молоко має відповідати найвищому класу – екстра. Щоб виробники молока могли адаптуватися до нових вимог, до 2022 року встановлено перехідний період.
Згідно з повідомленням, 2019 року на переробні підприємства України надійшло 3,8 млн тонн молока всіх сортів, що на 9,1% менше, ніж роком раніше. Дефіцит сировини склав 379,2 тис. тонн.
Також ми писали, що українське молоко може зникнути з магазинів, а місце вітчизняних виробників в такому випадку займуть постачальники з Європи.
Пережитком радянської епохи назвав видачу молоказа шкідливі умови роботи міністр економіки Тимофій Милованов. Про те, чи корисне воно насправді новини "Сьогодні" підготували сюжет: