Їх вирощували на Близькому Сході за тисячі років до нашої ери. Ще Стародавні Римляни писали про їхню поживність. Йдеться про сочевицю та нут, які допомагають харчуватися здорово. Ці екзотичні бобові з'явилися в українських магазинах відносно недавно. Але при цьому щорічно попит на них зростає.
Сочевиця забарвленням нагадує стиглі апельсини, а формою – дрібний горох. Втім, у порівнянні з цим популярним бобовим, у сочевиці є вагома перевага – її не потрібно замочувати перед варінням. Та й вариться вона досить швидко. А ще страви з сочевиці майже не викликають здуття живота.
"У ній велика кількість фолієвої кислоти, що корисно для вагітних. Сама сочевиця легко переноситься в порівнянні з іншими бобовими", – зазначає дієтологиня Світлана Фус.
З бобових готують і екзотичну й вишукану страву – хумус. Це кремова паста з турецького гороху нуту. Для того, щоб приготувати його, нут замочують на добу і на наступний день варять півтори години. Коли він готовий, його перебивають і додають кунжутну пасту, кунжутне або оливкове масло.
Страви з сочевиці і нуту підходять до посту й для спортсменів, так як багаті білками і вуглеводами.
Втім, такі делікатеси не з бюджетних. Трохи менше, ніж пів кіло нуту або сочевиці коштує в середньому 60 гривень. Це в шість разів дорожче за кілограм звичного нам гороху. Тому що завозяться вони переважно з-за кордону.
Втім, ці бобові і корисніше, переконують дієтологи. Вони зменшують ризик серцево-судинних захворювань, покращують травлення і за вмістом білка випереджають інші бобових. Крім того, виводять токсини з організму, тому допомагають схуднути.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, що в Україні знову дорожчають продукти, і розбирався, коли припиниться "дикий" зростання цін .