В Україні подорожчає хліб

6 вересня 2016, 12:05

События на ТК Украина

Ціни на соціальні сорти хліба в столиці залишаться колишніми

На 15-20% подорожчає хліб найближчим часом. За прогнозами експертів, буханець в середньому буде коштувати 10 гривень, хоча урожай зернових в цьому році хороший.

Реклама

Підвищенню цін на хліб українці не раді.

- У мене тисяча триста пенсія, як я взагалі живу... буду напівголодним ходити.

- Це неможливо. Вони і так хліб з нічого роблять, хоча він дешевше.

В цьому році посівна обійшлася дорожче. Спеціальне оподаткування для аграріїв скасували, курс зеленого повзе вгору, транспортування пшениці дорожчає. А тут ще й тарифи на електроенергію з вересня підскочили, пояснює експерт причини подорожчання.

Реклама

"Приблизно на 40% збільшилося навантаження для сільського господарства в сфері оподаткування в 2015 році, фактично з одного гектара платили близько 7 гривень. З 2016 року в середньому сплачується 260 гривень за гектар. Тобто фактично вони зросли в 20 разів", – говорить Денис Марчук, аграрний експерт.

Ціни на соціальні сорти хліба в столиці залишаться колишніми, прогнозують експерти. Принаймні, до лютого наступного року. Щоб споживач не помітив зростання цін на інші сорти, виробники можуть хитрувати, попереджають в Українському клубі аграрного бізнесу.

В тренді
Транзит газу падає, втрати економіки зростають – найголовніше про гроші СЬОГОДНІ
Фото: "Укртрансгаз"
В тренді
Ринок праці ожив. Які професії опинилися в топі, а кого чекає дефіцит робочих місць
Роботодавці хочуть швидких грошей
В тренді
Долар застиг на місці, євро подешевшав: курс валют НБУ
Курс долара в Україні завмер

"При реалізації продукції, особливо в Україні, якщо це стосується соціальних продуктів, тобто зменшується упаковка, візуально вона виглядає однаково, але там може бути менше вага до десяти відсотків, або просто продукція іншої якості, відповідно ціна не змінюється. Треба уважно дивитися, що ви купуєте", – сказав Віталій Кордош, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу.

Киянин Олексій Доан вже кілька років виробляє макарони і пече хліб удома. Рецепт простий і по кишені всім. Трохи борошна, вода, масло, сіль і цукор.

"Найчастіше роблю хліб з опарою. Опара – це взяли трошки дріжджів, ложечка цукру столова, трошки води і дві столові ложки борошна. Приблизно через 15 хвилин дріжджі піднімаються і така піна утворюється, це і є основою для вашого хліба", – сказав Олексій Доан, житель Києва.

Реклама

Найбільший плюс домашньої випічки – ти знаєш, з чого вона зроблена.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися

Реклама

Читайте Segodnya.ua у Google News

Реклама

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти